Prima pagină » Actualitate » VIDEO – Cutremur puternic în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală, dar și în statele vecine / IGSU: Sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării cutremurelor (UPDATE)

VIDEO – Cutremur puternic în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală, dar și în statele vecine / IGSU: Sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării cutremurelor (UPDATE)

Cutremur puternic în România. Joi, 3 noiembrie, la ora 06:50:27 a avut loc  un cutremur puternic în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 5.4, la adâncimea de 140 km. Inițial, magnitudinea a fost anunțată ca fiind 5,5, apoi a fost revizuită la 5,2; 5,3 și ulterior la 5,4.

UPDATE 8: Nicușor Dan, prima reacție după cutremurul de joi dimineață. Primarul explică de ce nu a consolidat nicio clădire în ultimii doi ani, de când a preluat mandatul

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit despre cutremurul de joi dimineața. El a explicat care sunt motivele pentru care nu s-a consolidat nicio clădire în București în cei doi ani de când a preluat mandatul de primar general.

„Șantierele erau foarte puține și alea care erau la Compania Municipală de consolidare, una dintre cele 23 de companii nelegale înființate de administrația anterioară. Conturile au fost blocate cu câteva luni înainte de terminarea mandatului anterior. Acolo s-a lucrat pe vorbe, fără hârtii. În momentul în care am dorit să preluăm imobilele astea ca să le lucrăm cu altcineva nu am putut până nu s-a făcut o expertiză tehnică. Pe partea juridică, această companie avea datorii mari.

Noi am făcut un acord-cadru pentru expertizare. Acesta prevede 250.000 de metri pătrați pe care noi să-i comandăm în funcție de necesar. Am făcut 70.000, asta înseamnă cam 1.000 de apartamente.

În ce privește consolidarea, sunt proiecte în diferite stadii, pentru cam 90 de clădiri”, a spus Nicușor Dan.

(Citește mai multe detalii aici…)

UPDATE 7: INFP: În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea

În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea, afirmă specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Ei spun că există și o explicație pentru care sunt atât de multe seisme în această zonă.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, conform INFP.

„Şi această zonă nu este singură în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor”, transmite sursa citată.

(Află mai multe detalii aici…)

De ce sunt atât de multe cutremure în Zona Vrancea / Sursa foto: INFP

De ce sunt atât de multe cutremure în Zona Vrancea / Sursa foto: INFP

UPDATE 6: Cum reacționăm în cazul unui cutremur cu magnitudine mare. Medic: „Căutați acel triunghi al supraviețuirii. Evitați să ieșiți din clădiri și atenție în bucătărie”

România nu este o țară lipsită de cutremure. Chiar dacă sunt de intensitate mică, trebuie să ne pregătim pentru un eventual seism mai puternic.

Mulți oameni, însă, nu știu ce să facă într-o situație critică. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că e important să „căutați acel triunghi al supraviețuirii”.

„Evitați să ieșiți din clădiri și atenție în bucătărie”, adaugă el.

UPDATE 5: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării acestora, transmite IGSU

Sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării cutremurelor, a transmis joi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave.

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis IGSU.

Potrivit sursei citate, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

UPDATE 4: Magnitudinea cutremurului din Buzău, revizuită

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit la 5,4 magnitudinea cutremurului produs joi dimineața în județul Buzău.

Inițial, magnitudinea a fost anunțată ca fiind 5,5, apoi a fost revizuită la 5,2; 5,3 și ulterior la 5,4.

UPDATE 3: Cutremur puternic în România. Persoanele cu telefoane android au putut recepta alerta de cutremur cu câteva secunde înaintea de producerea lui: „Aveam timp să ies din casă”

Telefoanele Android au receptat alerta de cutremur cu câteva secunde înainte de producerea lui. Utilizatorii acestor tipuri de telefoane au primit alerta cu aproximativ 10 secunde înainte de sistem.

Utilizatorii telefoanelor Android au primit alertă de cutremur cu aproximativ 10 secunde înainte de seism, conform mai multor persoane care folosesc acest sistem de operare.

UPDATE 2: Cutremur puternic în România. Gheorghe Mărmureanu, avertisment după cutremurul care a zguduit România joi dimineața: Vrancea e de departe cea mai periculoasă

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus, după cutremurul de 5,3 pe Richter care a zguduit România că „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”, dar seismul de joi „nu este un motiv de îngrijorare”.

Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiești, 76km E de Brașov, 114km V de Brăila, 117km V de Galați, 118km N de București, 126km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iași.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Gheorghe Mărmureanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO

UPDATE 1: Cutremur puternic în România. Site-ul INFP s-a blocat

Din  cauza numărului mare de accesări, site-ul INFP s-a blocat, la aproximativ 15 minute după ce a avut loc cutremurul.

INFP a revizuit intensitatea cutremurului, acesta a avut magnitudinea de 5,3.

”Nu au fost apeluri înregistrate la numărul de urgență 112, în acest moment avem un echipaj care face o verificare în zona centrului istoric, e principala zonă unde efectuam aceste verificări. Până în acest moment, nu există nicio informație că s-ar fi găsit ceva afectat de cutremur”, a spus pentru Gândul Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București.

Cutremurul din această dimineață a fost resimțit în mai multe orașe din România, dar și în țările vecine, în Bulgaria, Moldova, Serbia și Ucraina.

Cutremur puternic în România. Ce au simțit bucureștenii

În Capitală, seismul de joi dimineață a speriat mii de oameni, mai ales că mulți dintre ei dormeau. ”Nu știam ce se întâmplă, se mișca patul cu mine. M-am speriat destul de tare”, a spus Andreea. Un alt locuitor al Capitalei a avut parte de o experiență neplăcută. ”Mă pregăteam să plec la serviciu si au început să se miște toate ușile! Mă simțeam ca într-un film de groază”, a declarat Mihai.

Un alt seism a avut loc miercuri dimineață

Și miercuri dimineață, la ora 06:22:47 (ora locală a României) s-a produs, în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea de 3.1 pe Richter, la adâncimea de 108 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km E de Brasov, 95km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 114km V de Galati, 117km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 169km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 214km N de Ruse, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

De ce apar cutremure în Vrancea, de fapt

Potrivit specialiștilor, seismicitatea în zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu doar din punct de vedere al energiei cutremurelor ce au loc acolo, ci și prin faptul că seismele mari se produc cu anumite regularități.

Conform specialiștilor, originea cutremurelor vrâncene este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele