Legendarul Toma Caragiu a murit la 51 de ani, sub ruinele blocului Continental, unde locuia. Ultima înregistrare cu marele actor a fost realizată cu o lună înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Au trecut 44 de ani de atunci.
Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai țării, care a jucat în filme de referință, precum „Actorul și sălbaticii” și „Operațiunea Monstrul”, ieșise pe scara blocului în 4 martie 1977, să-și conducă un bun prieten, pe regizorul Alexandru Bocăneț, scrie Adevărul.ro. Amândoi au rămas captivi sub dărâmături.
O altă victimă a cutremurului din 4 martie 1977 a fost îndrăgita cântăreață Doina Badea, „Edith Piaf a României”. Seismul violent a prins-o în lift, de unde nu a mai apucat să iasă.
Trupul lui Toma Caragiu a fost descoperit la șase zile de la seism, el fiind înmormântat a doua zi în Cimitirul Bellu.
Fostul bloc în care a locuit Toma a fost demolat în totalitate. Există însă o legendă potrivit căreia apartamentul de la etajul doi, unde locuia actorul, a rămas „intact” și până și sticla de băutură de pe masă nu s-a mișcat.
Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22, pe 4 martie. A avut o magnitudine de 7,2 GRADE pe scara Richter, cu o durată de 56 de secunde.
A lăsat în urma 1.570 de morți, din care 1.391 doar în Capitală. În toată țara au fost circa 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe s-au năruit.
Capitala a fost grav afectată și 33 de clădiri au fost complet distruse. Imaginile din arhiva TVR sunt grăitoare: oameni prinși sub ruine, mormane de moloz, urlete de disperare.
În timpul cutremurului din 4 martie 1977 au murit mai multe personalități ale culturii românești, precum Toma Caragiu, Eliza Petrăchescu, actori, dar și poeții, prozatorii și criticii literari Alexandru Ivasiuc, A.E. Bakonsky, Savin Bratu, Daniela Caurea.
Există o singură înregistrare audio care a surprins zgomotul sinistru al seismului de 7,2 grade pe scara Richter.