Prima pagină » Actualitate » Cutremurul din Turcia, PREZIS de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid, astăzi

Cutremurul din Turcia, PREZIS de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid, astăzi

Cutremurul din Turcia, PREZIS de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid, astăzi

Un geolog turc și un cercetător olandez de la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), care studiază activitatea seismică, ar fi prezis cutremurul din Turcia. Cu trei zile în urmă, cei doi specialiști au scris mesaje pe Twitter prin care avertizau cu privire la acest lucru.

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5 în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban). #deprem (cutremur, în limba turcă-n.r.)”, a scris cercetătorul olandez Frank Hoogerbeets pe Twitter vineri, 3 februarie 2023.

Mesajul de pe rețeaua de socializare s-a viralizat abia astăzi, în ziua cutremurului, iar Frank Hoogerbeets a revenit, tot astăzi, cu un nou mesaj – dar pe Facebook – în care a explicat cum a ajuns să „prezică” seismul din Turcia.

„Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, a scris cercetătorul.

 

Tot pe Pe Twitter, contul @ssgeos avea, luni după-amiază, o postare fixată din data de 2 februarie, în care anticipa o posibilă activitate seismică mai intensă în intervalul 4 – 6 februarie, „cel mai probabil cu magnitudine medie sau peste 6” și cu șanse ușoare pentru un eveniment seismic mai mare „în jurul datei de 4 februarie”.

Cercetătorul olandez, contrazis de profesorul Gheorghe Mărmureanu

Profesorul Gheorghe Mărmureanu l-a contrazis pe cercetătorul olandez, spunând că postarea sa nu poate fi luată în serios, ca fiind o previziune seismică.

„Acest domn este din Olanda, o țară care nu are probleme cu cutremurele. Nu are deloc. Părerea mea este că a fost o întâmplare, pentru că în lume cutremurele sunt multe. Și cele mari sunt destul de multe. În Turcia se știe că sunt foarte multe cutremure (…).

Este greu (să prezici un cutremur în Turcia-n.r.) pentru că în Turcia cutremurele acestea au fost foarte multe. Erau niște statistici… Au fost mult mai puternice, mai demult. Turcii au trecut așa, pe lângă ele. Eu am lucrat mult timp cu ei (cu turcii-n.r.) şi erau destul de optimiști la început. Dar când au început să apară cutremurele, au încetat să mai creadă în povesti”, a spus Mărmureanu la Antena 3.

Și un geolog turc susține că a avertizat că un cutremur va avea loc în zona lovită astăzi

Naci Görür, un profesor turc specializat în geologie, a vorbit în mai multe rânduri în trecutul recent despre riscul unui cutremur pe falia est-anatoliană și chiar a cerut oficialilor să ia măsuri, scriu publicațiile turce Hurriyet și Milliyet, citate de Libertatea.

După seismul de 7,8 grade de astăzi, Naci Görür a reamintit că oamenii de știință avertizaseră în mai multe rânduri cu privire la riscul producerii unui astfel de cutremur în zonă și le ceruseră autorităților să ia măsuri pentru a reduce pagubele.

„Prieteni, îmi pare foarte rău, dar a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în regiunea Pazarcik din Maraș. Un cutremur foarte puternic, sper că nu vom avea multe victime. În calitate de specialiști în geologie am spus și am scris că acest cutremur urma să aibă loc. Nimeni nu a reacționat la ce am spus”, a scris Görür, tot pe Twitter, imediat după seism.

Ulterior, presa turcă a confirmat că Görür avertizase, și nu o dată, că un cutremur va avea loc pe falia est-anatoliană. De altfel, ultimul avertisment al profesorului a venit cu doar trei zile în urmă, pe 3 februarie.

„Un cutremur de 4,2 grade a avut loc în Yarbasi-Duzici/Osmaniye”, a scris el acum trei zile pe Twitter, cu referire la un seism de intensitate mică care a avut loc pe 3 februarie.

„Cutremurul s-a produs în zona de falie din estul Anatoliei. Suntem îngrijorați de secțiunea Çelikhan-Erkenek-Maraș din această zonă”, a avertizat el, indicând, cu ajutorul unei hărți, zona aflată aproape de epicentrul seismului care a avut loc luni.

Mai mult, el a lansat un avertisment chiar și anul trecut după cutremurul cu magnitudinea 4,4 din 11 aprilie 2022, produs în largul coastei districtului Ereğli, din Zonguldak.

Atunci, Görür a atras atenția asupra riscului reprezentat de falia est-anatoliană, unde în secolul al XX-lea nu prea au avut loc cutremure.

„Falia nord-anatoliană a produs o serie de cutremure de 7,0 și aproape 7 în acest secol. În timp ce falia nord-anatoliană a fost atât de activă, nu s-a observat o astfel de activitate pe falia est-anatoliană. Cred că următoarele cutremure de pe falia est-anatoliană vor avea loc în regiunile Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraș, Türkoğlu”, a explicat – atunci – geologul turc, potrivit Hurriyet.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și