Prima pagină » Actualitate » ”Dacă renunț la școală o să ajung la săpat”. Mărturia Biancăi, eleva care visează să ajungă profesoară și străbate 26 de kilometri pentru a ajunge la liceu

”Dacă renunț la școală o să ajung la săpat”. Mărturia Biancăi, eleva care visează să ajungă profesoară și străbate 26 de kilometri pentru a ajunge la liceu

”Dacă renunț la școală o să ajung la săpat”. Mărturia Biancăi, eleva care visează să ajungă profesoară și străbate 26 de kilometri pentru a ajunge la liceu

Bianca Michiu este nevoită să străbată pe jos 26 de kilometri dus-întors pentru a ajunge la liceu, atunci când nu are 20 de lei, banii pe care trebuie să îi plătească pentru biletul de autobuz. Este un drum lung şi periculos, de cel puțin patru ore, fără trotuare, pe întuneric, prin frig și ploaie.

La 16 ani, Bianca este singura care aduce un venit în casă. Alocaţia fetei se duce pe medicamentele mamei care are ciroză hepatică, iar bursa este prea mica să poată acoperi abonamentul lunar la autobuz.

Liceul nu o poate ajuta mai mult pe Bianca, deocamdată. Pe viitor, ar fi soluția decontării abonamentului, însă la cei 13 kilometri se decontează doar 57 de lei, iar ea cheltuie 90 de lei pe săptămână.

„Dacă renunț la școală nu o să ajung nimic în viață și o să ajung la săpat”, mărturisește Bianca pentru Observator TV. Visul ei este să devină profesoară

Ce arată cifrele

În România, unu din zece copii nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare, iar în 80% dintre gospodării, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, muncesc în casă, conform studiului realizat în acest an de World Vision România.

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World Vision România. Unu din 14 copii (7%) afirmă că are o viață rea.

Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei. Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să-și facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

Puteți să o ajutați pe Bianca donând la Asociația Grupul Zâmbetul Nostru, în conturile:

RO76BTRLRONCRT0371769801
RO26BTRLEURCRT0371769801

Citește și