Securitatea conturilor online este, mai ales în aceste zile, o preocupare majoră, însă mulți români ignoră importanța alegerii unei parole sigure formate din mai multe caractere complexe cum ar fi o combinație de litere, cifre și simboluri, dintr-un raționament simplu – sunt greu de memorat.
În aceste zile, atacurile cibernetice au căpătat o amploare deosebită, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina. Multe persoane, companii private și chiar instituții de stat au simțit pe „pielea lor” un astfel de atac din partea hackerilor.
Aceștia urmăresc să obțină acces-ul la conturile ultiizatorilor, fie că sunt ale rețelelor de socializare, fie băncilor unde victimele își țin banii sau chiar conturile de acces în platformele instituțiilor de stat, pentru a șantaja ulterior utilizatorul să răscumpere contul pierdut.
Mulți hackeri apelează cel mai usor la tactică simplă și reușesc să intuiască fără nicun fel de efort parola unui cont căruia îi cunoaste numele sau adresa de mail, pentru că utilizatorii preferă să în „securizeze” contul cu parole ușor de spart chiar și într-un timp record de sub o secundă.
În acest context, VPN NordPass a dezvăluit un clasament al celor mai slabe parole din lume, precum și un top 20 al celor mai utilizate parole de către români.
Cele mai des utilizate parole de către români sunt următoarele:
Alte parole comune folosite de români sunt:
Pe locul 20 se află „troglodit”, o parolă care ar putea fi spartă într-o zi, potrivit economica.net.
Pentru a fi sigur că accesul la contul tău îți aparține doar ție este indicat să îți pui o parolă complexă formată din 8-16 cifre, litere (combinații între majuscule și litere mici) + caractere speciale de tipul (%$*^@).