Dacian CIOLOȘ: Ajutorul european pentru fermierii români nu se modifică
Europarlamentarul Dacian Cioloș a scris miercuri, pe Facebook, că a avut o discuție cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, despre ajutorul acordat fermierilor români.
Potrivit lui Cioloș, ajutorul pentru fermierii români, „mult mai mic decât ce primesc Polonia și Bulgaria, nu se mai modifică”.
Eurodeputatul spune că oficialii din Comisie au început deja să lucreze la un al doilea pachet de ajutor, care va fi gata în următoarele săptâmâni.
„Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acționat prea târziu și prea neconvingător, abia după ce eu și alți europarlamentari am atras atenția asupra acestei probleme.
În urma reacțiilor publice și a intervenției președintelui Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România, care va fi disponibil în următoarele săptămâni. Am insistat ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situației reale din fiecare stat membru. Dacă acest element este luat în calcul, compensațiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante.
Având în vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atenția premierului Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coaliției de guvernare, să găsească rapid o soluție prin care negocierile pentru următorul pachet de sprijin să nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel încât interesele fermierilor români să fie eficient și corect reprezentate”, transmite fostul premier.
Comisia Europeană a transmis că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
Pe baza calculelor Comisiei Europene, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro.
Klaus Iohannis, despre fondurile europene pentru fermieri: România a făcut sacrificii pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina
Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, a vorbit joi despre problema fondurilor europene acordate fermierilor din România.
El spune că există posibilitatea ca Ministerul Agriculturii de la București să nu fi transmis cifrele corecte la Bruxelles și atrage atenția că România a făcut sacrificii importante pentru a permite exporturile de produse alimentare din Ucraina, fapt de care Comisia Europeană nu pare să fi ținut cont.
Acesta adaugă că decizia privind fondurile acordate pentru agricultura din România riscă să știrbească din credibilitatea autorităților europene.