Prima pagină » Actualitate » Dan Andronic analizează alegerile parlamentare: „Nu mai există Făt-Frumos în politica românească!”

Dan Andronic analizează alegerile parlamentare: „Nu mai există Făt-Frumos în politica românească!”

Dan Andronic analizează alegerile parlamentare: „Nu mai există Făt-Frumos în politica românească!”

Jurnalistul Dan Andronic a precizat, într-un editorial în Evenimentul Zilei, că „nu mai există Făt-Frumos în politica românească”. A analizat alegerile parlamentare din acest an, după numărarea a 98,5% din voturi, fără să fie luate în calcul cele din Diaspora. De altfel, jurnalistul a mai menționat că există probabilitatea ca turul I al alegerilor să nu fie anulat de CCR, iar confruntarea să aibă loc între Elena Lasconi și Călin Georgescu, notează EVZ.

Jurnalistul Dan Andronic a analizat alegerile parlamentare, după numărarea a 98,5% din voturi, fără Diaspora. În urma respectivei analize, PSD a ocupat locul 1, cu 22,95%, formațiunea politică fiind urmată de AUR, cu 18,05%. Apoi, pe cel de-al treilea loc s-a clasat PNL, cu 14,51%, apoi USR, cu 11,86%. Pe locurile 5 și 6 regăsim partidele S.O.S. România (7,49%) și POT (6,16%). De altfel, pe listă se află și UDMR, cu un scor de 6,56%, în urma numărării a 98,5% din voturi.

A precizat că PSD ocupă, în continuare, un loc fruntaș în acest clasament, „confirmându-și supremația în fața celorlalți competitori”. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a menționat că, totuși, nu este un scor „triumfalist”, ci unul „modest”, dacă se ia în considerare procentajul obținut în 2020, și anume 29%. Acum, scorul a scăzut cu 6 procente.

„Este o victorie relativă, dar care îi oferă o poziție dominantă în negocierile pentru formarea unui guvern. Cine va fi liderul PSD, ținând cont că Marcel Ciolacu și-a anunțat retragerea, este greu de spus. După cum este posibil ca acesta să rămână în fruntea PSD, bazându-se pe această semi-victorie”, susține jurnalistul Dan Andronic.

De asemenea, peste 18% din voturile în Parlament au fost obținute de AUR, formațiunea politică având parte de ascensiune. Jurnalistul a susținut că a devenit, în acest mod, „a doua forță politică”. Prin comparație, în 2020, obțineau în jur de 9%.

„Mesajul său naționalist și anti-sistem pare să fi găsit ecou în rândul unui segment important al electoratului, nemulțumit de status quo-ul partidelor tradiționale. AUR este acum un actor politic greu de ignorat, cu capacitatea de a influența discursul public și de a pune presiune pe viitoarele coaliții guvernamentale. Putea lua mai mult? Nu cred, având un adversar tenace în Diana Șoșoacă și un concurent mai bun decât George Simion în cursa prezidențială, respectiv Călin Georgescu”, notează jurnalistul Dan Andronic.

Apoi, jurnalistul a analizat alte două formațiuni politice, și anume PNL și USR. La Camera Deputaților, liberalii au obținut 14%, iar la Senat, 14,6%, în urma numărării a 98,5% din voturi. În cazul partidului USR, la Camera Deputaților s-a obținut un procentaj de 11,35%, iar la senat, 11,3%.

Despre S.O.S. România și POT, jurnalistul a notat că „aceste formațiuni ar putea aduce un suflu proaspăt în peisajul politic, în special dacă reușesc să își articuleze o viziune coerentă și să-și mențină susținătorii pe termen lung”. Cât despre UDMR, „își păstrează poziția tradițională”.

Dan Andronic: „Nu mai există Făt-Frumos în politica românească”

Cât despre prezența la vot, jurnalistul a menționat că a fost un „semnal de implicare civică”, având în vedere că prezența la vot a trecut de 52%.

„Modul în care s-au distribuit preferințele arată că frica nu mai funcționat. Ba chiar dimpotrivă, a fost considerată o tentativă de prostire și taxată prin votul dat lui Călin Georgescu, AUR, SOS și POT. Prin valul mare de oameni veniți la vot s-a dat un cartonaș roșu celor care au dus o campanie bazată exclusiv pe desfigurarea adversarului. Când îți axezi comunicarea doar pe idei negative, de tipul X este un incult, Y este un gângav și Z nu pricepe nimic din politică, obții un rezultat previzibil”, a mai precizat jurnalistul.

A mai menționat că „fuga de dezbatere” a lui Călin Georgescu, unul dintre candidații de la prezidențiale, „a fost percepută și ca un semn de aroganță, de lipsă de respect pentru democrație”. Jurnalistul Dan Andronic a mai precizat, în Evenimentul Zilei, că „lipsa de respect a USR față de Familie, Credință, Patriotism, nu a putut fi compensată de celelalte partide tradiționale pentru că nu au fost credibile”.

„Dacă ar fi să ne uităm la finalul acestui scrutin aș putea spune că nu mai există Făt-Frumos în politica românească! Modelul de politician care se luptă cu Balaurul (de la Corupție până la Implicarea Rusiei) a fost înlocuit cu votul popular ca armă de luptă împotriva lăcomiei, fățărniciei și prostiei. Nu este neapărat o victorie, ci doar o măsură a democrației. Iar politicienii trebuie să învețe să câștige votul oamenilor, nu să-l cumpere!”, a precizat Dan Andronic.

În final, jurnalistul nu neagă importanța a două teme intens discutate la momentul actual, și anume implicarea Rusiei în alegerile românești sau influența TikTok. A menționat că este „convins că rușii au acționat în România după principiul jucăriei cinetice”. De asemenea, a mai susținut că „beneficiarul a fost Călin Georgescu”. Astfel de amenințări, însă, dacă există, trebuie să fie contracarate din timp de instituțiile statului.

Vezi și:

Dan Tăpălagă și odiseea „tronului” prezidențial din baia lui Iohannis. ANDRONIC: „Demult nu am mai citit un astfel de fonfleu mediatic”

Filmul „Retreat Vama Veche”, o COMEDIE românească „altfel”. Dan Andronic: „De mult îmi doream ceva care să nu forțeze limitele de limbaj”

Cum comentează Dan Andronic răspunsul lui Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a fost membru al Partidului Comunist. „Cel mai deștept lucru”

Sursă foto: Shutterstock

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele