Dan Andronic atrage atenția într-un amplu material despre pericolul pe care l-ar putea însemna un cutremur major în România, mai ales că în București locuiesc foarte multe persoane, iar clădirile nu sunt rezistente.
„Tragedia cu care se confruntă Turcia a readus în atenția opiniei publice subiectul riscului seismic la care este expusă România, în special capitala țării, București. Panica, firească, care rezultă din dezbaterile publice pe acest subiect este intensificată de lipsa de reacție a autorităților. Informațiile care urmează să fie enumerate în acest demers jurnalistic au un singur obiectiv: salvarea de vieți ÎNAINTE, nu după producerea unui cutremur.
În Martie 2019, o echipă de experți în construcții – români și străini – au început o amplă și extrem de minuțios expertizare a riscului seismic cu care se confruntă Bucureștiul. Demers inițiat de Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea, înlocuită după alegeri de Nicușor Dan, pe fonduri europene.
În Aprilie 2021, echipa de experți a predat Primăriei Municipiului București un raport, foarte bine documentat, referitor la riscul seismic. Raportul cuprinde analize, simulări, dar mai ales MĂSURI DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ a clădirilor și a infrastructurii critice (drumuri, poduri, pasaje rutiere, linii de metrou sau căi ferate, spitale și alte clădiri de interes public). Raportul conține și un ”Manual”, cu indicații precise, clare referitoare la măsuri tehnice și legislative imediate ce trebuie luate pentru a pune în siguranță viața oamenilor din Capitala României. Mai mult, Raportul – elaborat în 612 pagini – indică și sursele de finanțare pentru punerea în siguranță a imobilelor de locuit, clădirilor publice și a infrastructurii critice”, scrie jurnalistul în paginile din Evenimentul Zilei.
Dan Andronic acuză primăria Capitalei, despre care spune că ”știe că vine cutremurul, dar nu face nimic”.
”Primăria Municipiului București – prin structurile de specialitate – ȘTIE încă din luna Aprilie 2021 despre ”situația îngrijorătoare” (termen exprimat în multiple pagini ale Raportului) cu care se confruntă Capitala în privința unui cutremur. În cele 656 de zile de când a luat cunoștință de situație, a primit și setul de măsuri, Primăria Municipiului București NU A INIȚIAT DEMERSURI pentru a pune în siguranță imobile de locuit, clădiri administrative și infrastructură critică. Setul de măsuri imediate ce trebuie luate, ”Manualul” – o anexă cu soluții tehnice și legislative extrem de bine documentate, parte din Raportul întocmit de specialiștii în construcții – prin care Bucureștiul poate începe acțiunea de punere în siguranță a orașului a rămas doar o simplă recomandare.
Specialiștii avertizează: Cutremurele cu o intensitate mai mare de 7 grade pe scara Richter sunt ciclice, la o perioadă de 70-80 de ani și se resimt cu precădere în zona de Est și Sud a României. Riscul producerii unui seism cu o intensitate mai mare de 7 grade în viitorul apropiat este de 46% (raport Băncii Mondiale pentru PMB)”, mai scrie Dan Andronic.