Prima pagină » Actualitate » Dan Dungaciu: „Puterea politică NU este același lucru cu puterea spirituală”

Dan Dungaciu: „Puterea politică NU este același lucru cu puterea spirituală”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a adus în prim-plan subiectul complex al relației dintre puterea politică și cea spirituală în contextul creștinismului și islamului. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Profesorul Dungaciu subliniază că în tradiția creștinismului european, puterea politică și cea spirituală sunt două entități distincte și separate. De asemenea, acesta a explorat complexitatea relației dintre Islam și politică, evidențiind că în Islam, Coranul este nu doar o carte religioasă, ci și un cod pentru viața socială și politică.

„Puterea politică nu este același lucru cu puterea spirituală și asta noi știm din tradiția creștinismului european. Nu sunt regimuri politice favorizante din punct de vedere al creștinismului.  Regimul politic nu contează in creștinism. E vorba de o distincție foarte clară între între biserică și stat. Cele două entități conviețuiesc într-o formă de simfonie, cum zice teologia bizantină, sau stau una lângă alta, dar nu există așa-numitele politici mântuitoare.

Acolo a fost foarte dificil, pentru că islamul, Coranul este și o este o religie. Este și religie și viață socială și viață politică. Acolo ți se spune ce să faci, cum să faci în foarte multe domenii activitate”, a afirmat analistul.

Dungaciu a evidențiat un amestec complex de factori care contribuie la instabilitatea din Orientul Mijlociu, subliniind riscul iminent al unor conflicte similare cu cel din Iran.

„Islamul n-a reușit să construiască o creștin-democrație deocamdată. Asta e marea problemă. Oamenii ăștia n-au avut lideri aleși niciodată practic. Alții le-au desenat geografiile cu creionul pe hârtie cum și când au vrut, mișcările acestea teroriste, jocuri făcute din afară pentru petrolul care era cea mai importantă resursă în Orientul Mijlociu. Tot acest amestec,  ghiveci geo-politico economic social cultural regios a generat această realitate în care în fiecare stat se ascunde un mic Iran și nu știi când explodează”, a subliniat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și