Dancă: „Eliminarea prevederilor nocive de suprataxare a românilor și economiei private introduse de PSD”, primele măsuri ale Cabinetului Orban. Raportul la un an de guvernare – DOCUMENT
Cabinetul Orban a publicat, vineri, raportul de activitate după un an de când se află la guvernare. În documentul de 234 de pagini sunt incluse principalele măsuri de susținere a economiei, dar și principalele politici publice propuse și/sau implementate de ministerele de resort.
Raportul Cabinetului Orban la un an de guvernare – 4 noiembrie 2019 – 4 noiembrie 2020 – a fost publicat pe site-ul instituției vineri, zi care coincide cu startul campaniei pentru alegerea reprezentanților în Senat și Camera Deputaților.
Documentul a fost prezentat de șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, care a detaliat contextul în care se afla România la momentul preluării guvernării de la Cabinetul Dăncilă, căzut prin moțiune de cenzură.
„Executivul a schimbat radical paradigma economică a României”
„Guvernul PNL a realizat un raport al primului an de mandat structurat pe măsurile implementate de fiecare minister în parte. A fost un an extrem de dificil în care ne-am confruntat cu o criză sanitară și economică fără precedent, dar asta nu a împiedicat Executivul să ducă la îndeplinire toate obiectivele asumate în programul de guvernare”, a transmis oficialul.
Potrivit lui Dancă, eliminarea prevederilor nocive de suprataxare a românilor și economiei private introduse de PSD au fost printre primele măsuri adoptate de Cabinetul Ludovic Orban, dând exemplu supra acciza la carburanți, suprataxarea contractelor de muncă part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicații.
„În paralel, Executivul a schimbat radical paradigma economică a României, de la consumul păgubos și risipa instituite de PSD, la dezvoltarea prin investiții masive cu fonduri europene, competitivitate, digitalizare și sprijinirea sectorului privat”, a afirmat șeful Cancelariei premierului.
Aproximativ 68 miliarde lei, injectate suplimentar în economie
Dancă a subliniat că, la scurtă vreme de la preluarea guvernării, Cabinetul Orban a fost nevoit să ia rapid măsuri și să acționeze pe două planuri: limitarea extinderii epidemiei de COVID-19 pe de-o parte, iar pe de altă parte sprijinirea cetățenilor și companiilor afectate de criza economică.
„Am demarat cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România și am pus bazele celui mai vast program național de investiții din ultimii 30 de ani, „Reclădim România”. Implementarea acestui program a generat efecte pozitive în numai câteva luni astfel că numărul salariaților a rămas relativ constant, iar operatorii economici înregistrează o tendință de revenire. Nivelul de investiții publice din primele 10 luni ale anului 2020 este cel mai ridicat din ultimii 10 ani”, transmis Ionel Dancă.
Conform documentului guvernamental, Planul Național de Investiții și Relansare Economică s-a concretizat printr-un pachet desusținere a economiei care însumează aproximativ 7% din PIB până la finalul anului 2020. Doar în primele primele 10 luni, au fost injectate suplimentar în economie aproximativ 68 miliarde lei, respectiv 38 miliarde lei, echivalentul a 3.4% din PIB, reprezentând măsuri active de sprijin pentru companiile și angajații afectați de efectele negative ale pandemiei și 30 miliarde lei, echivalentul a 2.9% din PIB, prin scheme de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor. La aceste măsuri de susținere a economiei se adaugă și efortul bugetar suplimentar de 9,8 miliarde lei, cheltuieli legate direct de COVID-19.
„Perioada grea nu s-a încheiat, însă o vom depăși prin solidaritate și prin aplicarea unor măsuri fără precedent pentru sprijinirea sistemului sanitar, a românilor și a companiilor”, a conchis reprezentantul Guvernului Orban.
Raportul integral al Guvernului Orban, la un an de guvernare:
Raport Guvernare 2020 by Gandul.info on Scribd