Daniel Băluță, despre lucrările de la Planșeul Unirii: „Am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului”
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a explicat, luni, într-o conferință de presă, că Planșeul Unirii nu a fost niciodată în proprietatea Primăriei Capitalei, care ar fi falsificat extrasul de carte funciară, ci a Ministerului Mediului, prin Administrația Națională Apele Române. Edilul spune că a putut da startul lucrărilor dat fiind că Sectorul 4 are un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului.
Daniel Băluță a subliniat că situația de la Planșeul Unirii este o problemă de siguranță a orașului, de infrastructură critică.
„Am început ziua de la ora 00:00 cu o veste extraordinară, am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului. În anul 2022 am obținut dreptul de administrare a zonei printr-o hotărâre de Consiliu General”, a declarat Daniel Băluță.
Potrivit edilului-șef al Sectorului 4, această hotărâre a fost însoțită de o expunere de motivări făcută de, semnată și asumată de primarul general al Municipiului București, domnul Nicușor Dan, care dânsul sub semnătură la firma următoare: « În acest sens s-a constatat faptul că în anii trecuți administrația Străzior a expertizat atât Pasajul Unriii, cât și Pod Planșeu Unirii, constatându-se grave probleme structurale care necesită alte lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent care nu poate fi amânat»”, a detaliat Daniel Băluță.
În baza acestei hotărâri, administrație Secrorului 4 a mers mai departe, a efectuat studiul de fezabilitate, a lansat și finalizat licitația, prin desemnatea câștigătorilor, a întocmit documentația necesară a spus Primarul Sectorului 4, care a adus spre exemplificare un cărucior de supermarket plin cu mape și dosar întocmite de angajați ai administrației și proiectanți și pe care au depus-o la Primăria Municipiului București, respectiv la Primăria Sectorului 3.
„Din fericire pentru București, vineri, înainte de Ziua Internațională de Prevenire a Dezastrelor, care a fost ieri, a fost emisă autorizația de construire care stă la baza începerii lucrărilor pentru că, așa cum am spus, lucrările trebuiesc începute ieri, lucru pe care l-am și făcut în acest sens”, a explicat Daniel Băluță, în cadrul conferinței de presă de luni.
Cu această ocazie, primarul Sectorului 4 a dat răspunsul la întrebarea legitimă de ce Sectorul 3 a fost cel care a emis autorizația de construire
„Primul și cel mai important motiv este documentul pe care Inspectoratul de Stat în Construcții – emis la solicitarea primarului Municipiul București, care a solicitat un control de legalitate pe certificatul de urbasnism – Inspectoratul de Stat de Construcții, după cum vedeți și dumneavoastră a statutat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă. Mai mult decât atât, inclusiv în certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului București sau trimise următoarele lucruri: terenul este preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4”, a explicat primarul.
În ceea ce privește emiterea autorizației în de construire de către Sectorul 3 în regim de urgență, Daniel Băluța a subliniat că primul și cel mai important motiv este legat de faptul că este un pericol public, iar pentru a susține afirmația, acesta a citat puctul de vedere din expertiza Universității Tehnice de Constucții București și a expertului desemnat care a făcut în acest interval de timp suma expertizelor necesare pentru a face această documentație și pentru a alege soluția tehnică optimă pentru a pune în siguranță în centrul Bucureștiului,
„Cu certitudine, unele zone din plașeul podului peste râul de Dâmbovița se constituie în ceea ce se poate numi pericol public, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești. Definirea exactă a acestora nu se poate face decât după identificarea (georeferențierea – n.r.) imaginilor fotografice pe traseul podului, lucru destul de dificil de realizat în contextul accesului în zonă, însă se poate afirma totuși că zona critică se află în apropierea intersecției cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidențiat două fundații care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material. În această zonă, care se află sub o zonă de intens circulată, cedarea completă a acestor fundații va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antrezoarelor și/sau plăcii de beton din grinzile principale, deși pot conduce la accidente cu consecințe deosebit de grave, nu vor conduce totuși la colapsul general al structurii”, se arată în punctul de vedere al expertului tehnic.
„În concluzie, deși nu se poate afirma că întreg planșeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potențial de pericol public, anumite zone din aceasta cu siguranță se pot încadra în această categorie și în plus posibilitatea existenței infiltrațiilor pe lungimea acestuia poate conduce totuși la ideea că întreg ansamblul peste podul Dâmbovița este în mod indirect un pericol public la siguranța clădirilor din zonă”, potrivit documentului citat.
„Un fals grosolan”
Daniel Băluță a spus că al doilea argument este legat de hotărârea pe care Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a dat-o pentru această cauză, când din 63 de membrii prezenții comun pentru Municipal pentru Situații de Urgență, reprezentanții Primăriei Municipiului București, șapte, s-au abținut, iar primarul general nu a fost prezent pentru a auzi părerile experților, cum nu a fost nici în plașeu pentru a vedea situația dezastruoasă de acolo.
În plus primarul a explicat că, prin prisma prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru lucrările la infrastructura de transport și sau tehnico-eilitară de interes public finanțate prin programe guvernamentale sau fonduri externe, autorizațiile de construire se pot emite în baza studiului de fezabilitate sau au documentație de avizare a lucrărilor de intervenție și a proiectului PAC/PAD, urmând ca avizele și acordurile prevăzut legi de lege să fie obținute până la încheierea lucrărilor realizate în baza proiectului tehnic.
„De ce am putut începe lucrările de îndată, fără a încălca prevederile legale? În primul rând, pentru că am emis un ordin de începere, activ de astăzi de la ora 0:00, moment în care antreprenorii au început organizarea de șantier și lucrările efectiv. Al doilea argument esențial este legat de faptul că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București. Repet, nu aparține municipiului Bucureșt, aparține Ministerului Mediului prin Apele Române”, a spus Daniel Băluță, arătând extrasul de carte funciară.
În plus, el a amenționat și protocolul încheiat de Primăria Sectorului 4 cu Apele Române, care prevede că acesta ține loc și de proces-verbal de predare-primire a amplasamentului
„În continuare, o să vă vorbesc despre eroarea majoră pe care municipalitatea a făcut-o în privința acestei lucrări. Voi începe prima dată prin a adresa o întrebare publică domnului Nicușor Dan, întrebându-l de ce în anul 2022 Planșeul Unirii era o urgență și astăzi pentru dânsul nu mai este. Îi cer public să ne răspundă ce lucrări au fost efectuate în acest interval de timp menite să rezolve această urgență despre care tot dânsul vorbea”, a spus edilul-șef al Sectorului 4.
Daniel Băluță a prezentat ceea ce a a numit dovada unui „fals grosolan pe care primarul Municipiul București și departamentul de urbanism l-au făcut”.
„Au emis un certificat de urbanism în care este trecut ca și proprietar al acestei zone Primăria Municipiului București, în timp ce în extrasul de carte funciară, după cum ați văzut, este un cu totul și cu totul alt proprietar. În baza acestui certificat de urbanism, primarul general a suplimentat numărul de avize pentru această lucrare, avize ce sunt într-o legătură directă cu ceea ce dânsul ar trebui să semneze, practic făcând tot ceea ce este posibil pentru a bloca această lucrare”, a declarat Daniel Băluță în timpul conferinței de presă de la sediul Primăriei Sectorului 4.
„Este, de asemenea o întrebare publică pe care o adresezc public domnului primar general: cum este posibil ca o instituție de calibru Primăriei Municipiului București să elibereze un document fals menit să inducă în eroare autoritatea contractantă, și anume Sectorul 4? Cum este posibil ca în baza acestui document să solicite mult mai multe avize și cum este posibil să facă un astfel de demers de blocare a unui demers de punere în siguranță a centrului Bucureștiului”, a afirmat primarul Sectorului 4.
„Acest coșmar administrativ trebuie să înceteze”
Daniel Băluță atrage atenția că acest „coșmar administrativ trebuie să înceteze” pentru a permite dezvoltarea locală.
„Oamenii au nevoie de instituții funcționale care să-și asume responsabilități și să nu irosească timp pe orgolii. Noi am înțeles asta la Sectorul 4 și așa am reușit să transformăm ce mai săraci sector, dormitorul Capitalei, într-un motor al dezvoltării în București. Așa am ajuns să facem maternitate, stație de pompieri, spital, pasaje, metrou și multe alte investiții necesare pentru fluidizarea traficului, siguranța cetățenilor și creșterea calității vieții. An fost puși în fața unei situații absolut incredibile: să fim blocați să executăm cea mai urgentă, cea mai necesară, cea mai complexă lucrare de infrastructură în inima orașului. Am pornit la acest drum cu bună-credință, cu dorința de le a oferi bucureștenilor garanția că nu sunt înghițiți de un planșeu peste Dâmbovița, vechi de aproape un secol. Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi pentru a fi azi în măsură să începem lucrările. Sunt profund dezamăgit de mariera de lucru a primarului general, un lucru împotriva intereselor bucureștenilor, care îi poate expune unui risc pe care nicio instituție responsabilă nu și l-ar fi asumat”, a declarat Daniel Băluță.
„Iar azi, când devine atât evident cât e de departe primarul general de probleme ale Capitalei, aflăm că vrea să ceară mai multă putere. Ce a făcut și ce face cu puterea pe care o are acum? După ce sectoarele au ajuns să facă treaba Primăriei Generale, primarul general a început să pună bețe-n roate, blocând lucrări absolut necesare. Ce va face mai multă putere dacă o va primi? Blocajele se vor amplifica. Bucureștiul va fi paralizat de un amestec de lipsă de responsabilitate și nepăsare. O indolență care se va cocoța și mai sus, la înălțimea de la care Nicușor Dan poftește să urce pentru a fi și mai departe de realitatea din jurul său. Blocate și lăsate fără resurse, sectoarele nu vor mai putea oferi propriilor cetățeni serviciile administrative esențiale pentru a menține și dezvolta nivelul de calitate al vieții dintr-o capitală europeană. Acest coșmar administrativ trebuie să înceteze. Cetățenii ne aleg în funcții publice pentru a le rezolva problemele, nu pentru vise de putere golite de viziune și rezultate concrete”, a spus primarul Sectorului 4
El a subliniat că extrasul de carte funciară prezentat este cel real și a fost ascuns de Primăria Municipiului București atunci când a emis certificatul de urbanism.
La întrebarea presei privind anunțata acțiune a primarului general din Piața Uniri, Daniel Băluță a spus că e convins că instituțiile statului vor acționa energic pentru a combate aceste pezumtive abuzuri.
Înreebat dacă se va îndrepta și în justiție pentru rezolvarea problemelor, eventual împotriva primarului gneral, Daniel Băluță spune aceste tipuri de dispute nu fac bine
Investiția pentru aceste lucrări este de aproximativ 1 miliarde de lei, bani care vin de la Guvernul României. „Am semnat contractul de finanțare pe data de 27 august, prin programul Anghel Saligny. Creditele de angajament sunt deja aprobate. Am ținut în mod deosebit să spun că această lucrare, contractul acestei lucrări este un contact care nu prevede avans și plățile sunt făcute pe măsură ce lucrările sunt executate. Câștigătorii acestei licitații sunt reprezentați de un con consorțiu de trei firme. Liderul asocienii este Erbașu și partenerii acestuia sunt sunt Bog’art și Concelex”, a declarat Daniel Băluță.
CITEȘTE ȘI:
Specialiștii propun DEMOLAREA completă a planșeului din Piața Unirii și refacerea lui de la zero