Ca urmare a valului de caniculă prelungit, sistemul energetic este suprasolicitat, astfel că apar penele de curent, dar și facturile la energie vor bubui. Daniela Daraban, președinte al Federației Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), prezentă la comandamentul de energie, coordonat de premierul Marcel Ciolacu a declarat că în acest moment trebuie să vorbim atât de investiții, cât și despre educația consumatorilor.
Daniela Daraban consideră în acest moment că: ,,Sistemul energetic chiar este rezilient, date fiind situațiile meteo și ce se întâmplă pe piață și pe teren. Sistemul energetic cred că a demonstrat că are un grad de reziliență crescut, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne gândim că trebuie să întărim reziliența sistemului, iar investițiile pe toate pe toate segmentele sitemului sunt cruciale.”
În egală măsură se pune problema și despre educația consumului de energie.
Eu cred că fiecare român ar trebui să învețe să consume eficient încerc să explic că nu vorbim în eficiență energetică de raționalizare, nu vorbim de modificarea standardului de calitatea vieții, vorbim efectiv de un consum eficient. Dacă aerul condiționat este pornit eu aș începe cu următorul lucru și cred că vedeți și dvs. cam peste tot și în instituțiile publice. Nu stai cu aerul condiționat pornit și cu geamul deschis. Este prima chestiune culturală. O să vedeți în majoritatea instituțiilor publice se întâmplă acest lucru, a spus Daraban.
Întrebată dacă în această vară în timpul valurilor caniculare există riscul unor pene majore de curent în România, președintele ACUE a spus că: ,,Canicula aduce această problemă, din estimările noastre vor mai urma săptămâni cu temperaturi foarte mari. Cred că ăsta este și motivul pentru care suntem chemați la discuții destul de des pentru a se monitoriza situația. Da, există acest risc, oamenii trebuie să înțeleagă că nu sunt lucruri care țin de cineva anume. Este o situație pe care o moștenim!”