Dany Huwe, jurnalistul belgian împușcat în cap la Revoluția Română, la Răzoare. ”Dany Huwe nu ar fi trebuit sa fie acolo”. Ce s-a întâmplat

Publicat: 25 12. 2024, 11:48
Belgianul care si-a pierdut viața la Revolutie

Revoluția noastră a fost cea mai sângeroasă din Europa, iar printre sutele de victime au fost și jurnașiști străini, care au venit să transmit informații despre ultimele momente ale comunismului și s-au ales cu răni care i-au mutiliat pentru totdeauna sau chiar și-au pierdut viața. Iar nici după 35 de ani vinovații nu au fost găsiți, cu toate că există dovezi și declarații cutremurătoare.

Piața Dany Huwe (undeva în zona Răzoare) este un loc din București cu nume exotic, poate  greu de pronunțat de către români. Târziu s-a aflat cine este și ce întâmplări dramatice au făcut ca el să își găsească aici sfârșitul. Era 23 decembrie când 1989 când una dintre cele mai importante televiziuni din Belgia decide să trimită o echipă la București, pentru a face un reportaj despre primul Crăciun liber în România. Echipa s-a format rapid: un cameraman, un sunetist, un editor de montaj și un reporter, adică Dany Huwe.

„Dany Huwe nu ar fi trebuit sa fie acolo. Era un alt coleg care ar fi trebuit să plece la Bucureşti dar lucra la un nou proiect. Un al doilea coleg nu avea documentele in regulă. Şi atunci Dany s-a oferit voluntar. O să merg eu la Bucureşti”, a declarat Dany Verstraeten, prezentator stiri VTM Belgia.

În țara noastră, spațiul aerian era închis. Au plecat cu avionul până la Belgrad și de acolo cu mașina spre România, prin Bulgaria. Echipa de jurnaliști belgieni ajunge la Ruse și descoperă în vamă o lungă coloană de mașini și sute de oameni disperați să fugă din România.

„Ne-au spus, aveti grija, sunt incă focuri de armă”, a declarat Jan De Koninck, sunetist. „Am facut si cateva interviuri cu oameni care fugeau din Romania pentru ca le era frica. Inclusiv echipe de jurnalisti care nu se simteau in siguranta si plecau. Dany a facut un standup”, a declarat Paul Van Schoor, cameraman. Apoi și-au continuat drumul spre București, fiind mereu opriți de civili care îi verificau dacă nu cumva sunt teroriști.

„Am tot mers si dintr-o data am ajuns in dreptul unui tanc. Si o ploaie de gloante a inceput”, a declarat Paul Van Schoor, cameraman. „În momentul acela Dany a dat masina inapoi pana intr-o zona unde era o linie de tramvai. Iar roata maşinii a rămas blocată”, a declarat Jan De Koninck, sunetist. „Am avut intuitia sa iau camera si sa apas butonul record ca sa am macar sunetul acelor gloante. Dany a spus – toata lumea afara din masina, suntem blocati aici. Asa ca ne-am ghemuit sa incapem sub masina. erau asa de multe gloante. Iar noi nu stiam nimic despre Bucuresti, nu vedeam decat intuneric si urme de la trasoare. Dany a venit aproape de obiectivul camerei, in dreptul microfonului care era fixat pe camera, ca sa poata sa fie mai bine auzit. Şi a inceput o fraza – suntem acum in centrul Bucurestiului si niste oameni trag asupra noastra. Şi in momentul ala a fost lovit in cap de un glont”, a declarat Paul Van Schoor, cameraman.

Nu au mai avut curajul să recupereze cadavrul

Au ajuns înapoi, în vama de la Ruse, cu mașina găurită de gloanțe, hainele pline de sânge și cu un om lipsă în echipă. Ei nu au mai avut curajul să ia nici cadavrul de acolo și au abandonat și camera de filmat.

„Am primit un apel de la un coleg care mi-a spus, aseaza-te pentru ca am o veste foarte proasta. Si mi-a spus ca Dany a fost impuscat in Bucuresti”, a declarat Patrick Van Gompel, redactor şef VTM News. „Si este mort. A fost ca un traznet. A fost teribil. Si mai dramatic a fost ca a trebuit sa vin la televiziune ca sa anunt moartea lui. Nu am aflat niciodata ce s-a intamplat in acea noapte. N-a fost foarte simplu sa ii gasim chiar si trupul. A fost complicat si sa ii aducem trupul acasa in Belgia. Au fost momente foarte grele”, a declarat Dany Verstraeten, prezentator stiri VTM Belgia.

Dany Huwe a fost înmornântat pe 6 ianuarie 1990 în orașul lui natal, Anvers. Avea vârsta de 46 de ani. Era căsătorit și avea doi copii. Pentru toți cei din jur, viața nu a mai fost la fel. Colegii au avut nevoie de ani mulți de terapie ca să iasă din șoc.

După cinci ani au avut curajul să revină în România, iar intersecția pe care nu au văzut-o în acea noapte purta deja numele colegului lor. Atunci și-au dat seama că gloanețele au venit spre ei dintr-o clădire militară, detașamentul trupelor e grăniceri. În volumul 105 din Dosarele Revoluției există declarația unui ofițer al unității de grăniceri, potrivit căreia, după ce au transportat la morgă cadavrul lui Dany Huwe au constatat că acesta nu era terrorist strain, așa cum initial fusese etichetat, și s-a concluzionat că ordinal de deschidere a focului nu a fost cu nimic justificat.

CITEȘTE ȘI: