Datele Eurostat arată că România a EGALAT Polonia în ce privește nivelul de trai. Cu cât a crescut economia în ultimii ani

Datele Eurostat arată că România a EGALAT Polonia în ce privește nivelul de trai. Cu cât a crescut economia în ultimii ani
Publicat: 21/06/2024, 21:49

Datele Eurostat arată că după ce a depășit Ungaria, România a egalat și Polonia în ceea ce privește nivelul de trai al populației. Țara noastră a reușit astfel să ajungă la o valoare de 80% din media UE la valoarea PIB/cap de locuitor, egalând Polonia și apropiindu-se de Estonia.

În același timp, PIB-ul României a depășit 1.600 de miliarde de lei anul trecut și a ajuns să fie cu 250% mai mare decât acum 10 ani. În 2013 aveam un PIB de 650 de miliarde de lei. Este un progres rapid, spectaculos, care face din România o campioană europeană a ritmului de dezvoltare. Spania, Lituania, Portugalia, Estonia, Polonia și România au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10 % până la 20 % sub media UE. PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei, Croației, Turciei, țară candidată, Slovaciei și Letoniei a fost cu mai puțin de 30 % sub medie.

Astfel, Executivul condus de Marcel Ciolacu, în consens cu obiectivul politic al PSD, a exprimat ambiția să facă din România un lider regional din punct de vedere economic, iar românii să fie cei mai bine plătiți salariați din Europa Centrală și de Est.

Previziunile analiștilor polonezi pentru economia României

Creșterea economiei românești și al nivelului de trai al cetățenilor din țara noastră fusese semnalată încă în urmă cu câteva luni de Cezary Bachański, Director al Forumului Micro și Mici Afaceri al ZPP (Uniunea Antreprenorilor și Lucrătorilor), care scotea în evidență rolul Guvernului PSD în progresele din ultima vreme.
”România a efectuat cu meticulozitate o mulțime de reforme, de reglementare sau favorabile afacerilor”, spunea Bachański. Acesta aprecia că România este mai atractivă decât Polonia pentru mediul de afaceri prin predictibilitatea TVA, a sistemului fiscal, mai simplu decât cel polonez, în special pentru IMM, dar și taxarea mai redusă.
El aduce ca exemple impozitul pe dividente de 8% (față de 19% în Polonia), dar și contribuțiile percepute la remunerarea angajaților. La impozitarea muncii, statisticile Eurostat arată că ne situăm pe poziția a doua în Uniunea Europeană, cu un procent de 5%, în condițiile în care valoarea medie la nivelul UE a fost de 24,7%.

În plus, Bachański identifica și investițiile în infrastructura mare ca factor de creștere a atractivității României, cât și aderarea la Spațiul Schengen în transportul aerian și maritim în luna martie a acestui an, cu perspective bune și pentru transportul rutier.
”Peste câțiva ani vor lua o bună parte din tortul din care trăim noi, polonezii”, era previziunea analistului. Ea devine realitate însă mult mai devreme. Și o confirmă nu doar faptul că România este deja pe picior de egalitate cu Polonia în ceea ce privește PIB și puterea de cumpărare, ci și faptul că mari companii internaționale, precum Michelin, aleg să-și mute afacerile din această țară în România, exemplu urmat și de oamenii de afaceri polonezi.

Am egalat Polonia și în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare

Datele Eurostat relevă de asemenea că România a ajuns la finalul anului 2023 la același nivel cu Polonia și la un alt indicator, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare.
De asemenea, Eurostat notează că, în timp ce PIB-ul este în principal un indicator al nivelului de activitate economică, consumul individual real (AIC) este un indicator alternativ mai bine adaptat pentru a descrie bunăstarea materială a gospodăriilor. La acest capitol, România este la 89%, în vreme ce Polonia e la 86%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914