Prima pagină » Actualitate » Datele personale a peste cinci milioane de români, scoase la vânzare de un grup de hackeri. DNSC: „Există și posibilitatea unor tentative de tip scam”

Datele personale a peste cinci milioane de români, scoase la vânzare de un grup de hackeri. DNSC: „Există și posibilitatea unor tentative de tip scam”

Datele personale a peste cinci milioane de români, scoase la vânzare de un grup de hackeri. DNSC: „Există și posibilitatea unor tentative de tip scam”

Un grup de hackeri susține că deține datele personale a 5,1 milioane de români, pe care le-a scos la vânzare, pe un forum de nișă, în bloc sau pe bucăți, pentru „atacuri de tip phishing la nivel național, strângere de informații secrete, aflarea de informații despre o persoană din România și multe alte lucruri”.

Hackerii scot la vânzare datele a 5,1 milioane de români, număr în creștere, despre care spun că sunt reale, la un preț de 25.000 de euro, potrivit Profit.ro.

Datele – ilustrate într-o serie de tabele – includ printre altele, Codul Numeric Personal, adresa de domiciliu, adresa de e-mail, numărul de telefon, date ID, istoricul locurilor de muncă, date medicale și financiare, inclusiv buget și plăți, informații despre rude și altele, arată sursa citată.

Avertismentul DNSC

Contactați de Gândul pentru a verifica dacă sunt șanse ca datele să fi fost furate din baze publice și fie reale, oficialii Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că, până la momentul sesizării, nu se făcuse o raportare în acest sens, dar că specialiștii departamentului tehnic vor face verificări.

„Datele respective trebuie verificate și validate, înainte de a da un răspuns clar cu privire la veridicitatea informației publicate de hackeri. Momentan se fac verificări în acest sens și vom reveni când avem mai multe detalii legate de acest caz”, a declarat Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al DNSC, la solicitarea Gândul.

OficialulDNSC  a atras atenția că tot acest demers poate fi și o metodă de tip scam, pentru înșelarea celor care cred că vor avea acces la date sensibile.

„Totodată, trebuie să fim conștienți că pe astfel de forumuri dedicate atacatorilor există și posibilitatea unor tentative de tip scam, la fel cum se întâmplă și împotriva utilizatorilor obișnuiți. Atacatorii pot pretinde că au anumite date pe care le vând la un anumit preț, iar după încasarea respectivei sume, sau poate a unui avans, nu mai furnizează nimic plătitorului”, a explicat Mihai Rotariu.

CITEȘTE ȘI:

Avalanșa DEEP FAKE-urilor în „jungla” tehnologiei. Un expert digital explică până unde merge libertatea internetului: „Ar putea scăpa de sub control”

Români în instituțiile-cheie din Bruxelles. Cum a contribuit Cosmina la un regulament esențial în caz de ATAC MAJOR la securitatea cibernetică

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și