Prima pagină » Actualitate » De ce a fost sancționat Google de CNCD în cazul ”Catedrala Neamului” și cum a fost identificat autorul faptei de discriminare. Cristian Jura: ”Se recomandă îmbunătățirea sistemului de verificare a Tag Locations în aplicația Google Maps”

De ce a fost sancționat Google de CNCD în cazul ”Catedrala Neamului” și cum a fost identificat autorul faptei de discriminare. Cristian Jura: ”Se recomandă îmbunătățirea sistemului de verificare a Tag Locations în aplicația Google Maps”

De ce a fost sancționat Google de CNCD în cazul ”Catedrala Neamului” și cum a fost identificat autorul faptei de discriminare. Cristian Jura: ”Se recomandă îmbunătățirea sistemului de verificare a Tag Locations în aplicația Google Maps”

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a soluționat, miercuri, după 2 ani și 6 luni, una dintre cele mai complexe cauze aflate pe rol,  dosar complicat atât din punct de vedere jurisdicțional, cât și din punct de vedere al identificării autorului faptei de discriminare. CNCD s-a autosesizat – pe data de 4 mai 2020 – după ce în aplicația Google Maps a fost schimbată denumirea ”Catedrala Mântuirii Neamului” în ”Catedrala Prostirii Neamului”. 

Gândul a dezvăluit, în exclusivitate – pe data de 17 iunie 2020 – că Google România a fost amendată cu 10.000 de lei printr-o decizie a CNCD (toate detaliile AICI).

Membrii Colegiului CNCD au considerat că este discriminatorie ”fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps”, aceasta încălcând ”dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”.

Contactat de Gândul, Cristian Jura – membru CNCD – a declarat că o dificultate majoră în gestionarea acestui dosar a fost identificarea persoanei care a ”operat modificarea în aplicația Google Maps”.

Astăzi, 2 noiembrie 2022, s-a soluționat una dintre cele mai complexe cauze aflate pe rolul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Un dosar complicat atât din punct de vedere jurisdicțional, cât și din punct de vedere al identificării autorului faptei de discriminare. În data de 04.05.2020, am făcut o autosesizare având ca obiect postarea denumirii ”Catedrala Prostirii Neamului” – Tag Locations în aplicația Google Maps.

Una dintre dificultățile deosebite în gestionarea acestui dosar a fost identificarea persoanei care a comis fapta contravențională, persoana care a operat modificarea în aplicația Google Maps. Am respectat toate etapele procedurale, mai precis, corespondența cu instituții naționale abilitate, cât și instituții internaționale care aveau legătură cu cauza”, a precizat Cristian Jura.

”De aici a rezultat dificultatea identificării autorului faptei de discriminare”

Cristian Jura a explicat, pentru Gândul, că pentru a introduce informații în Google Maps este nevoie doar de o adresă de telefon și de un număr de email. Nu mai sunt necesare alte date de identificare, tocmai în aceasta constând dificultatea de a identifica persoana respectivă.

Totuși, identificarea a fost realizată, spune Cristian Jura, iar persoana respectivă a fost amendată cu 10.000 lei.

”După aproximativ 2 ani și 6 luni am reușit să finalizăm aceasta investigație, identificând persoana care a comis fapta, având ca punct de plecare doar un număr de telefon și o adresă de e-mail. Pentru a opera în aplicația Google Maps este nevoie doar de o adresa de e-mail validă și de un număr de telefon. Practic nu este nevoie de alte date de identificare ale unei persoane pentru a opera în aplicație, iar de aici a rezultat dificultatea identificării autorului faptei de discriminare.

Identificarea persoanei a fost făcută pe baza unui număr de telefon și a unui cont de email. Am sancționat persoana respectivă cu o amendă contravențională în valoare de 10.000 lei, în temeiul art. 2, alin. 1 și art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare pentru schimbările operate în aplicația Google Maps.

”Finalizarea cu succes a acestei investigații nu ar fi fost posibilă fără colaborarea cu Inspectoratului General al Poliției Române și Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, dar trebuie menționată și disponibilitatea Google Ireland pentru soluționarea acestei cauze”

Cristian Jura

Google Ireland, sancționată cu amendă contravențională în valoare de 10.000 lei

De asemenea, a mai spus Cristian Jura, compania Google Ireland a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 10.000 lei în temeiul art. 2, alin. 4 coroborat cu art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Compania Google Ireland a fost sancționată pentru faptul că ”nu a luat toate măsurile suficiente pentru ca o persoană care operează în aplicația Google Maps să facă acele postări cu responsabilitate, iar postările respective să nu creeze discriminare sau o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe baza criteriilor prevăzute de legislația europeană și națională”.

Pericolul unei astfel de inacțiuni, adică faptul că nu se iau toate măsurile pentru ca o persoană să facă acele postări cu bună-credință și responsabilitate, este acela că nu se creează un mediu virtual lipsit de hărțuire, intimidare, părtinire și discriminare.

Se recomandă Google Ireland îmbunătățirea sistemului de verificare a Tag Locations în aplicația Google Maps, sistem care să prevină postarea unor mesaje/tag-uri care să conducă la incitarea la ură sau să afecteze demnitatea umană a unor comunități sau persoane în baza criteriilor prevăzute de OG 137/2000 privind prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare”, a mai precizat Cristian Jura.


Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele