De ce ARESTAREA lui Pavel Durov a pus la „pământ” armata rusă: „Fac totul prin Telegram”. SCENARIUL alarmant care-i dă insomnii lui Putin

Publicat: 28 08. 2024, 12:13
Actualizat: 28 08. 2024, 12:15

Autoritățile franceze l-au arestat pe Pavel Durov, după ce au apărut acuzații conform cărora rețeaua sa socială este folosită de grupările de crimă organizată și pentru pornografie infantilă și trafic de droguri. În acest context, plin de acuzații, scenarii și controverse, președintele francez a anunțat luni că arestarea lui Durov nu a fost o decizie politică.

Telegram ar fi folosit de armata rusă, pentru a comunica pe câmpul de luptă

Ambasada rusă a cerut să intre în contact cu Durov, însă Kremlinul nu a oferit nicio declarație despre arestarea fondatorului Telegram până acum. Cu toate acestea, cei care au reacționat însă cel mai dur arestarea lui Pavel Durov au au fost rușii, țara de unde vine mogulul din tehnologie.

Motivul este acela că Telegram ar fi folosit de armata rusă, pentru a comunica pe câmpul de luptă, fiind principala platformă online pentru bloggerii pro-război și presa rusă, precum și pentru milioane de oameni de rând din Rusia, scrie Politico.

„Practic, ei l-au reținut pe șeful comunicațiilor din armata rusă”, a spus bloggerul rus care administrează canalul de Telegram Povernutie na Z Voine.

Site-ul Dva Mayora a spus că specialiștii ruși încearcă să găsească o alternativă la Telegram, dar că Direcția Principală de Comunicații a armatei ruse nu s-a arătat deloc interesată de găsirea unui astfel de sistem pentru trupele ruse.

Cu toate acestea, dincolo de panica creată, arestarea lui Durov ar putea grăbi pentru Rusia,  procesul de dezvoltare a unui sistem de comunicații independent.

Deputații ruși au cerut eliberarea imediată a lui Durov

„Arestarea lui Durov ar putea avea motive politice și ar putea fi un instrument pentru a dobândi accesul la informațiile personale ale utilizatorilor Telegram”, a spus vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, într-o postare pe Telegram.

Potrivit informațiilor Politico, armata rusă folosește Telegram pentru a-și coordona unele operațiuni militare. Cu toate acestea, oficialii ruși au primit instrucțiuni clare să își șteargă toate mesajele de pe Telegram.

Marea îngrijorare a rușilor este că Durov va fi obligat de francezi să le pună la dispoziție cheile de criptare care permit accesul la platformă și la toate comunicațiile între utilizatorii platformei.

Telegram, paradisul online al traficanților de arme și droguri?

Lipsa de moderare a platformei Telegram a transformat-o într-un paradis online pentru traficanții de arme și droguri din Occident și un instrument de comunicare, recrutare de sabotori și propagandă în Est, potrivit lui Nazar Tokar, șeful Kremlingram, un grup de activiști care studiază securitatea Telegram și legăturile platformei cu Kremlinul.

„Rușii fac totul prin Telegram. Ei recrutează agenți și oameni pentru contra-activități. Azi în Ucraina, o campanie populară recrutează oameni care să incendieze mașini militare ucrainene. Și a funcționat cu destul de mare succes. Își coordonează eforturile militare folosind [Telegram]”, a spus Tokar.

Telegram a negat acuzațiile că permite publicarea de conținut periculos, spunând că respectă legile UE, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul ei este responsabil pentru abuzarea acelei platforme. Aproape 1 miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca pe o cale de comunicare și sursă de informații vitale”, a transmis Telegram.

Reținerea lui Pavel Durov pe un aeroport din apropierea Parisului a adus în prim plan o serie de informații despre misteriosul mogul tehnologic de origine rusă, o figură enigmatică în tot acest peisaj.

Acesta a fondat reţele sociale extrem de populare, precum şi o criptomonedă, acumulând o avere de miliarde de dolari, confruntându-se de-a lungul timpului  însă cu autorităţile din Rusia şi din întreaga lume.

Pavel Durov, supranumit cândva un „Zuckerberg rus”

Reamintim că, cu câteva luni înainte să împlinească 40 de ani – cel supranumit cândva  cândva un „Zuckerberg rus”, după fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg – se află acum în arest în Franţa, după ce a fost reţinut în acest weekend pe un aeroport din Paris unde venise din Azerbaidjan, deşi ştia că este vizat de un mandat de căutare în Franţa, potrivit informațiilor The Guardian.

Plecat în în Azerbaidjan cu ani de zile în urmă – în Rusia, acesta căzuse în dizgraţie – Durov ar fi încercat să obţină o întâlnire cu Vladimir Putin, dar acesta l-ar fi refuzat, potrivit informațiilor apărute pe canalele ruse de Telegram, cunoscute ca având legături cu Kremlinul.

Mogulul Durov a refuzat să permită moderarea mesajelor pe Telegram

Totodată, Durov a susţinut confidenţialitatea pe internet şi criptarea mesageriei, refuzând să permită moderarea mesajelor pe Telegram, ceea ce permite utilizatorilor să posteze videoclipuri, fotografii şi comentarii pe „canale” care pot fi urmărite de oricine.

Investigaţiile au fost încredinţate unităţii cibernetice a jandarmeriei franceze şi Oficiului Naţional de Luptă Antifraudă. Aflat încă în custodia poliţiei, el urmează să fie inculpat. În 2006, după ce a absolvit Universitatea din Sankt Petersburg, Durov a lansat VK, atrăgând utilizatori chiar dacă fondatorul său era o figură obscură.

Cum a ajuns Durov un erou al opoziției liberale

În timpul protestelor anti-Putin care au cuprins Rusia la începutul anului 2012, el a devenit un erou al opoziţiei liberale, refuzând să închidă grupurile de pe VK dedicate organizării marşurilor de protest, potrivit presei internaționale.

Între timp, Telegram s-a bucurat de un mare succes, iar combinaţia de utilitate şi confidenţialitate a făcut ca aplicaţia să devină populară printre protestatarii pro-democraţie din întreaga lume, de la Hong Kong şi Iran la Belarus şi Rusia.

Rusia a renunţat la eforturile sale de a bloca Telegram, iar serviciul de mesagerie este utilizat atât de opoziţie, cât şi de guvernul rus, unele canale având câteva sute de mii de abonaţi.

Pavel Durov, interviu jurnalistul american Tucker Carlson

Durov este o figură retrasă și discretă în ceea ce privește apariția în media. Mai mult, mogulul de origine rusă evită interviurile media tradiţionale, dar în aprilie a stat de vorbă cu jurnalistul american ultraconservator Tucker Carlson, pentru o discuţie amplă.

Jurnalistul american a fost singurul occidental care l-a intervievat şi pe Putin de la începutul invaziei în Ucraina.

Copiii, o „datorie civică” pentru mogulul Pavel Durov

Pavel Durov nu se sfieşte însă să posteze mesaje pe propriul său canal Telegram, susţinând că duce o viaţă solitară, abţinându-se de la carne, alcool şi chiar cafea. Întotdeauna îmbrăcat în negru, acesta cultivă o asemănare cu actorul Keanu Reeves din filmul Matrix.

Totuşi, în iulie, fondatorul Telegram s-a lăudat că este tatăl biologic a peste 100 de copii datorită donaţiilor sale de spermă într-o duzină de ţări, descriind acest lucru ca pe o „datorie civică”, o atitudine faţă de rolul de părinte care aminteşte de cea a unui alt mogul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, şeful X şi Tesla.

Reacția Kremlinului, privind o întâlnire Durov- Putin

Kremlinul a negat luni că preşedintele Vladimir Putin s-ar fi întâlnit cu fondatorul Telegram, Pavel Durov, în Azerbaidjan, înainte de arestarea mogulului tehnologic în Franţa în weekend, informează Interfax.

„Nu, (n.r.- nu a existat o astfel de întâlnire)”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre această presupusă întâlnire.

Potrivit Moscow Times, canale de ştiri Telegram legate de Kremlin au susţinut că Durov a încercat să se întâlnească cu Putin în timpul vizitei de stat a liderului rus în Azerbaidjan din 18-19 august, dar Putin l-ar fi refuzat.

Ambasada Rusiei la Paris a acuzat, duminică, autoritățile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franţa a lui Pavel Pavel, patronul aplicației de mesagerie Telegram.

Pavel Durov, reţinut pe aeroportul Paris-Le Bourget, la scurt timp după ce a sosit de la Baku

Vizat de un mandat de căutare în Franţa, fondatorul aplicaţiei de mesagerie şi social media Telegram a fost reţinut pentru presupuse infracţiuni legate de lipsa de moderare a conţinutului pe reţeaua sa, foarte populară în spaţiul ex-sovietic.

„Nu ştim exact de ce este acuzat Durov, nu am primit încă niciun comunicat oficial”, a spus Peskov. „Să aşteptăm până când acuzaţiile sunt făcute publice, dacă sunt. După aceea, vom putea să tragem nişte concluzii preliminare”, a comentat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

 

Sursa FOTO: webz.io

 

CITIȚI ȘI:

Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii din Franța au prelungit arestul preventiv în cazul patronului TELEGRAM

Patronul Telegram, al optulea cel mai bogat rus, a fost arestat în Franța, în urma unei operațiuni surprinzătoare