Inflația mare și gripa aviară, care a ucis milioane de păsări din mai multe ţări, se află printre motivele pentru care preţul unui ou a ajuns la un nivel record în toată lumea.
Dar țara noastră are una dintre cele mai accelerate scumpiri din toată Uniunea Europeană (UE), potrivit Comisiei Europene. Totuși, deocamdată, crescătorii români spun că reușesc să acopere consumul intern.
Conform monitorizării Comisiei Europene, prețul a început să urce brusc de la începutul anului trecut și de atunci nu s-a mai oprit. Apoi, scumpirea s-a accentuat începând din octombrie și a atins un nivel record în decembrie.
În România, prețul urcă într-un ritm mult mai accelerat decât ce s-a întâmplat în Franța, Spania ori Italia și chiar mai mult decât media europeană.
Dar în alte țări, situația este și mai delicată. De exemplu, în SUA și Japonia se vorbește de o adevărată criză a ouălor.
În ultimul an, gripa aviară a ucis milioane de păsări, iar inflația tot mai mare a dus la scumpiri fără precedent la raft. În Noua Zeelandă, oamenii își cumpără găini ca să fie siguri că nu rămân fără ouă.
Potrivit inspectorilor sanitari, citați de Știrileprotv.ro, în fermele ori gospodăriile de la noi nu sunt în prezent focare de gripă aviară.
Există, însă, 24 de cazuri de boală confirmate la păsări sălbatice, cele mai multe în județele Neamț, Suceava și Bacău, care – dacă nu sunt gestionate corespunzător – pot ajunge ușor la păsările de curte.
Crescătorii români susțin că, deocamdată, reușesc să acopere consumul intern. Țara noastră produce, într-un an, aproape 5 miliarde și jumătate de ouă, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Importăm, însă, multe ouă şi din Polonia, Bulgaria și Ungaria și exportăm din producția noastră preponderent spre Bulgaria, Italia și Germania.
Anul trecut, România a exportat cea mai mare cantitate de ouă din ultimii 5 ani: aproape 20.000 de tone.