De ce ciclonul care lovește România a fost numit „Ashley”. Explicația directorului ANM, Florinela Georgescu

Publicat: 28 09. 2024, 22:01
Actualizat: 28 09. 2024, 22:03

Ciclonul Ashley ce se va abate asupra României, în următoarele zile, a pus în alertă autoritățile. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu a explicat cum anume se va manifesta ciclonul, dar și motivul pentru care fenomenul a fost numit „Ashley”.

România se află sub avertizarea meteorologică a unui ciclon ce va aduce ploi abundente, dar și temperaturi scăzute. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat că ciclonul Ashley, ce se va abate asupra României, nu se va manifesta cu atât de multă forță, precum ciclonul Boris.

Experta a explicat și cum au ales specialiștii în meteorologie din Europa vest numele Ashley pentru fenomenul ce va lovi și țara noastră, în zilele următoare.

„Serviciile meteorologice din Europa de vest au stabilit o listă de nume ce vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta în sezonul rece deasupra Oceanului Atlantic și care vor influența Europa. Primul nume din această listă este Ashley, deci, la un moment dat, va exista un ciclon sau un anticiclon care se va numi Ashley. Dar acum – cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat Florinela Georgescu pentru Adevărul.ro.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a explicat că furtuna Ashley va aduce și un val de aer rece, ce se va resimți în toată țara vreme de câteva zile, începând cu ziua de duminică.

Precipitațiile se vor manifesta în toate regiunile, dar anumite zone vor fi mai predispuse. Florinela Georgescu avertizează că județele din sudul țării vor fi afectate de ploi mai abundente și există riscul de inundații.

„Atenția deosebită o acordăm poziționării precipitațiilor, detalierii informației referitoare la zonele care vor avea precipitațiile cele mai abundente. Pentru că evenimentul este încă departe, incertitudinea referitoare la zonele care vor avea cantitățile cele mai mari de precipitații este încă foarte mare. Dar este destul de sigur că mai afectate vor fi regiunile sudice, zona Carpaților Meridionali și ce a Carpaților Orientați orientali”, a adăugat Florinela Georgescu.

FOTO: Pixabay