De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, execută, din 2019, o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse, una primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta în celebrul dosar Polaris.

  • În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au scris în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme, pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În februarie 2022, judecătorii l-au condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.
  • În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv – în februarie  2019 – la 9 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de Radu Mazăre, au fost trimiși în judecată alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. (detalii AICI)

Radu Mazăre este în penitenciar din mai 2019, când a fost prins și extrădat din Madagascar, unde a ajung după ce a fugit din România, în decembrie 2017.

După cinci ani petrecuți în spatele gratiilor, Radu Mazăre a cerut în instanță, în luna aprilie a acestui an, să fie eliberat condiționat. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei i-au respins însă cererea.

Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din motivarea instanței, judecătorii considerând că argumentele aduse de Radu Mazăre în sprijinul cerererii sale de eliberare condiționată nu au fost convingătoare.

Radu Mazăre: „Există suficiente dovezi de îndreptare, faptele comise constituie un aspect izolat din viața mea”

Fostul primar al Constanței a executat deja două treimi din pedeapsa de 9 ani de închisoare și, potrivit, legii, are dreptul să ceară eliberarea condiționată. Numai că această fracție executată din pedeapsă nu este singurul criteriu în funcție de care un deținut poate fi eliberat condiționat.

Articolul 100 din Codul Penal precizează toate condițiile care trebuie întrunite atunci când un deținut solicită eliberarea condiționată, iar cele mai importante sunt următoarele:

  • cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
  • cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
  • cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
  • instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Potrivit motivării instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, Radu Mazăre a spus în fața instanței că „și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă, a fost recompensat, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități de deservire a unității”.

„… a participat constant la activități cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activități de grup religioase sau liturgice, desfășurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viața instituționalizată, programe și activități de asistență socială, program de pregătire pentru liberare.

a solicitat în mod constant să participe la activități lucrative în toată perioada de încarcerare”, se arată în motivarea instanței de la Judecătoria Sectorului 4.

Radu Mazăre a mai arătat că există „suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat din viața sa”. A mai spus în fața instanței că „este integrat în viața de familie, beneficiind de sprijinul mediului de suport al familei extinse prin vizite, convorbiri telefonice”, toate acestea fiind, din punctul său de vedere, „premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins”.

„Liberarea condiționată are un caracter facultativ, nu reprezintă un drept”

Comisia de eliberare condiționată a penitenciarului a decis, la începutul lunii aprilie 2024, amânarea cu 9 luni a cererii de eliberare condiționată formulate de Radu Mazăre, pe motiv că acesta „nu a executat un timp suficient pentru atingerea scopului pedepsei, în raport de multiplele acte materiale săvârșite ce demonstrează perseverența infracțională”.

  • Radu Mazăre a executat, până acum, 1.789 de zile din pedeapsa de 3.288 de zile.
  • S-a aflat în arest preventiv la domiciliu timp de 85 de zile.
  • I se consideră executate alte 270 de zile (20 pentru absolvirea unui curs de calificare).
  • I se deduc alte 60 de zile, „considerate ca executate în condiții necorespunzătoare”.
  • În total, ținând cont de aceste aspecte, Radu Mazăre a executat 2.195 de zile de închisoare.

Înainte de a ajunge în fața instanței, fostul primar al Constanței a apărut pentru prima oară în fața Comisiei pentru liberare condiționată a penitenciarului în care execută pedeapsa, care a constatat că și-a îndeplinit fracția de pedeapsă, una dintre condițiile necesare pentru a putea cere să fie lăsat în libertate.

Instanța a arătat însă că legea prevede că „liberarea condiționată are un caracter facultativ, nu reprezintă un drept”.

Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce, în niciun caz, prin ea însăși, la dispunerea liberării condiționate. (…) În cazul în care nu există aparența unei reeducări, instanța nu este obligată la eliberarea condiționată a condamnatului, în măsura în care acesta nu face dovada unor eforturi temeinice de îndreptare.

odată aflat în libertate, ar prezenta un potențial pericol pentru societate înainte de executarea integrală a pedepsei”, potrivit motivării instanței, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Judecătorii nu a fost convinși că Mazăre poate fi reintegrat social: „La acest moment, nu se justifică un act de clemență”

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 au constatat, de altfel, că deținutul Radu Mazăre a participat la activități diverse în penitenciar, numai că o parte dintre acestea au fost „finalizate fără credite”.

  • Radu Mazăre a abandonat un curs tematic în anul 2019.
  • A avut două absențe la cursuri tematice în anul 2020.
  • Fostul primar al Constanței nu a fost sancționat disciplinar și a obținut 25 de recompense.

Aprecierea instanței este că acesta (n.red. – Radu Mazăre) trebuia și putea să dea dovadă de mai multă stăruință în muncă. (…) Raportat la durata totală a pedepsei aplicate, petentul trebuie să facă dovada unor eforturi temeinice, constante și susținute de reintegrare socială, prin obținererea în continuare de recompense, participare activă la muncă și la programele penitenciarului pe o perioadă suficientă pentru formarea convingerii că acesta s-a îndreptat și poate fi reintegrat în societate, astfel încât să fie eliminat orice risc asupra comiterii unor noi infracțiuni.

Raportat la faptul că petentul se află la prima analiză și la restul considerabil rămas de executat, pedeapsa expirând la termen în data de 14.12.2027, instanța apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemență, neavând convingerea că acesta poate fi reintegrat social și că prezintă suficiente garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni.

Extras din motivarea instanței de judecată

”În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, în prezent deţinut în Penitenciarul București-Jilava, ca neîntemeiată.

În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită”, au decis magistrații de la Judecătoria Sectorului 4, potrivit motivării din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.


CITEȘTE ȘI:

INSTANȚA A DECIS contopirea pedepselor primite de Radu Mazăre. Câți ani va sta la închisoare

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”