Ceapa este unul dintre produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă, iar clienții se întreabă, pe bună dreptate, care este motivul, în contextul în care, totuși, România produce cantități importante.
Un kilogram de ceapă, considerată ca fiind una dintre cele mai consumate legume la nivel mondial, a ajuns să coste chiar și 10 lei, o sumă de neimaginat până acum câteva luni.
Dar care este mai exact motivul pentru care aceasta s-a scumpit atât de mult? Producătorii de ceapă spun că motivul este unul destul de simplu. România nu are depozite adecvate, astfel că depozitarea cepei pe timp de iarnă este extrem de dificilă și costisitoare.
În plus, războiul din Ucraina, un important producător de legume, contribuie la creşterile de preţ, spun producătorii de legume, informează Antena3.
Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon.
Președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România îi liniștește pe români şi spune că preţurile la ceapă vor începe să scadă în momentul în care ceapa românească va începe să apară pe piaţă.
„Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapă care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, a spus Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.
Ceapa a devenit un lux în multe dintre țările sărace ale lumii, iar scumpirile foarte mari înregistrate și la celelalte alimente de bază sporesc temerile privind o posibilă creștere a cazurilor de malnutriție.
Creșterile de prețuri în cazul alimentelor au alimentat și mai mult inflația și au obligat unele state să ia măsuri drastice pentru a se asigura că alimentele nu dispar de pe piețele interne.
Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.
Restricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.