Prima pagină » Actualitate » De ce îi atacă soldații ucraineni, mai mult noaptea, pe militarii ruși. Aportul lui Elon Musk este esențial

De ce îi atacă soldații ucraineni, mai mult noaptea, pe militarii ruși. Aportul lui Elon Musk este esențial

De ce îi atacă soldații ucraineni, mai mult noaptea, pe militarii ruși. Aportul lui Elon Musk este esențial

O unitate de elită a forțelor armate ucrainene folosește drone ghidate prin sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru a distruge tancuri, blindate, camioane și alte echipamente ale armatei ruse pe timp de noapte, atunci când militarii ruși dorm.

Comandantul Aerorozvidka, o unitate specializată pe recunoaștere aeriană din cadrul armatei Ucrainei, au acordat un interviu jurnaliștilor de la The Times, afirmând că au distrus zeci de „ținte prioritare” cu ajutorul dronelor.

Yaroslav Honciar, comandantul unității cu baza în Kiev, a relatat că forțele rusești de regulă își sistează tentativele de înaintare în timpul nopții și își ascund tancurile între casele din sate, locuri în care artileria convențională nu le poate lovi fără a distruge locuințele civililor.

Însă unitatea de eiltă ce are zeci de experți în pilotarea dronelor le poate lovi și în aceste „ascunzători” greu accesibile, scrie Business Insider.

Honciar afirmă că ucrainenii folosesc dronele pe timp de noapte, „când rușii dorm”, adăugând că „noaptea dronele noastre sunt imposibil de văzut”.

„Căutăm cel mai valoros camion din convoi și îl lovim apoi cu precizie și putem face asta cu pagube colaterale foarte mici. Acest lucru este posibil chiar și în sate. Te poți apropia mult mai mult noaptea”, explică el.

Arsenalul Aerorozvidka include diferite modele de drone, de la unele comerciale ieftine la unele grele care au fost modificate să lanseze grenade antitanc pe timp de noapte cu ajutorul unor camere ce văd în infraroșu.

Pe lângă acestea, deja faimoasele drone Bayraktar TB2 fabricate în Turcia au fost folosite inclusiv pe timp de zi pentru a produce pagube semnificative convoaielor rusești și distruge sisteme antiaeriene folosite de forțele armate ale Rusiei.

Dronele Bayraktar TB2, vedetele forțelor armate ucrainene

Dronele Bayraktar TB2, furnizate de Turcia forțelor armate ucrainene, au fost folosite pentru a distruge numeroase tancuri și blindate ale armatei rusești, încă din prima zi a invaziei.

O analiză publicată de revista americană Forbes prognoza încă din vara anului trecut că dronele Bayraktar ar putea face inutile sistemele de apărare antiaeriană rusești.

Rusia a publicat joia trecută, în a 22-a zi a războiului din Ucraina, primele imagini cu o dronă Bayraktar TB-2 doborâtă, deși ministerul apărării de la Moscova se lăuda zilnic că forțele sale au distrus astfel de aeronave.

Justin Bronk, un cercetător în cadrul Institutului Regal al Forțelor Armate ale Marii Britanii, a notat într-un articol publicat în revista The Spectator că succesul repurtat de Ucraina cu dronele sale „arată și mai mult abilitățile operatorilor ucraineni și incompetența și eșecurile operaționale ale forțelor rusești”.

Ce rol are constelația de sateliți Starlink a SpaceX, compania aerospațială a miliardarului Elon Musk

Unitatea de drone Aerorozvidka, care lansează până la 300 de misiuni în fiecare zi, folosește constelația de sateliți Starlink a SpaceX, compania aerospațială a miliardarului Elon Musk. Aceasta a fost activată în Ucraina încă din primele zile ale invaziei, Musk făcând un anunț în acest sens pe 27 februarie.

Starlink furnizează internet direct din satelit ceea ce înseamnă că armata ucraineană își poate folosi dronele chiar și în cazul unor pene de curent sau internet, tot mai frecvente în țară după ce Rusia a început să atace infrastructura civilă a Ucrainei.

Ministerul apărării de la Kiev avertiza, încă din data de 7 martie, că forțele rusești au început să lovească infrastructura de comunicații a țării pentru a reduce accesul la internet.

„Dacă folosim o dronă cu vedere infraroșu noaptea, drona trebuie să se conecteze prin Starlink cu tipul de la artilerie și să depisteze o țintă”, a declarat comandantul Aerorozvidka pentru sursa citată.

Istoria acestei unități este cu atât mai interesantă încât Aerorozvidka a fost creată în 2014 de un grup de pasionați de aeromodele, ea fiind ulterior integrată în rândul forțelor armate ale Ucrainei ca urmare a succesului repurtat împotriva forțelor rusești din Crimeea, informează Hotnews.

Vă recomandăm și:

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și