De ce Nicolae Ceaușescu și-a SECRETIZAT data nașterii? Ce s-a ascuns în spatele acestei decizii, de fapt

Publicat: 06 10. 2024, 11:45
Actualizat: 06 10. 2024, 11:46
Elena și Nicolae Ceaușescu

De-a lungul timpului, au apărut numeroase detalii legate de viața privată a soților Ceaușescu. Printre acestea se numără și faptul că dictatorul își secretizase data nașterii. Însă, ce s-a ascuns în spatele acestei decizii, de fapt? Iată detaliile mai jos, în articol.

Ani la rând, numele soților Ceaușescu s-a aflat pe buzele românilor. Chiar și în prezent, informațiile care pendulează în jurul fostului dictator prezintă interes pentru mulți dintre cetățeni. În perioada comunistă, fostul lider politic deținea secrete știute doar de cei apropiați anturajului său. Anii au trecut, iar o parte din acestea au ajuns și în spațiul public.

De pildă, care a fost motivul pentru care Nicolae Ceaușescu și-a secretizat data nașterii? În urmă cu mulți ani, au apărut informații în spațiul public referitoare la această speță. În urmă cu mai bine de 35 de ani, „cel mai iubit fiu al poporului” – cum era denumit fostul președinte – ascundea un secret pe care apropiații îl cunoșteau.

De ce Nicolae Ceaușescu și-a secretizat data nașterii?

Ziua de naștere a lui Ceaușescu era sărbătorită, în mod fastuos, an de an, pe 26 ianuarie. Totuși, nu aceea ar fi fost data sa de naștere, ci 23 ianuarie 1918. Acest aspect apare însemnat în Registrul Stării civile pentru naşteri din Scorniceşti, comuna natală a liderului comunist.

„Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceauşescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agri­cultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti.

Naşterea ne-a fost anunţată de către tatăl copilului care ne-a înfăţişat copilul. Prezenta declaraţiune ne-a fost făcută în prezenţa martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat în Comuna Scorniceşti judeţul Olt, dl Andrei Ceauşescu, de ani şaptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cari după ce li s-a cetit actul, l-au subscris împreună cu declarantul şi cu noi Simeon Pălutescu Primar şi ofiţerul de stare civilă din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, şi dl Costea Rădulescu, notarul comunei Scorniceşti, judeţul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”, se arată în registru, arată Descopera.ro.

În fișă este trecută și data la care Elena și Nicolae Ceaușescu s-au căsătorit, și anume 23 decembrie 1947. Apare și decesul liderului comunist, ștampila semnată fiind indescrifrabilă (30 decembrie 1989). În spațiul public s-a propagat informația potrivit căreia dictatorul nu și-ar fi dorit ca aniversarea sa să fie pusă în umbra manifestației care avea loc pe 24 ianuarie (Unirea Principatelor Române).

Vezi și Filmul preferat al lui Nicolae Ceaușescu: „A fost realizat la comandă!”

Vezi și Care a fost melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu. O asculta în fiecare seară!

Vezi și Ce AVERE aveau Nicolae și Elena Ceaușescu, de fapt. Câți bani ar fi avut, în zilele noastre

Sursă foto: Mediafax Foto