De ce nu este bine să fierbi OUĂLE, direct după ce le-ai scos din frigider. Experții recomandă regula de „30 de minute”

Publicat: 07 11. 2024, 18:44
Actualizat: 07 11. 2024, 18:46

Orice gospodină s-a confruntat cu momentul în care a dorit să gătească ouă și coaja s-a spart imediat. Acest aspect ar putea fi cauzat de faptul că majoritatea oamenilor au tendința să prepare ouăle imediat cum le-au scos din frigider. Experții avertizează că această practică poate fi dăunătoare și pentru sănătate. 

Experții recomandă ouăle să fie scoase din frigider cu 30 de minute înainte de a le găti, altfel schimbarea bruscă de temperatură ar face ca coaja să crape coaja sau îi poate scădea calitățile nutritive.

Așadar, consensul pare să fie: păstrați-le la frigider, într-un separator de ouă, apoi scoateți-le din frigider cu 30 de minute înainte de a le găti pentru a evita orice probleme cu gătitul, care ar putea fi cauzate de o schimbare bruscă a temperaturii.

Cele mai bune metode de păstrare și pregătire a ouălelor

  • Păstrați ouăle într-un loc răcoros și uscat, de preferat la frigider
  • Păstrați ouăle departe de alte alimente. Este o idee bună să folosiți tava pentru ouă a frigiderului, dacă aveți una, deoarece acest lucru ajută la păstrarea ouălor separate.
  • Observați data ca cel mai bun înainte de pe ou
  • Scoateți-le din frigider cu jumătate de oră înainte de gătit pentru cele mai bune rezultate, altfel schimbarea bruscă a temperaturii ar putea sparge coaja sau îi poate scădea calitățile de legare la coacere.
  • A se păstra departe de alimente cu miros puternic – cojile de ouă sunt poroase
  • A se păstra departe de carnea crudă
  • Spălați-vă mâinile înainte și după manipularea ouălor
  • Mâncați feluri de mâncare care conțin ouă cât mai curând posibil după ce le-ați pregătit. Dacă nu intenționați să le mâncați imediat, răciți-le rapid și apoi păstrați-le la frigider și consumați-le în 2 zile

Foto: Pixabay