Imediat după declararea falimentului Euroins, companiile de asigurări existente pe piață vor trebuie să preia clienții rămași pe dinafară. În acest context, există riscul ca acestea să intre în incapacitate de plată. Mai mult decât atât, din această toamnă, moment în care plafonarea prețurilor din acest domeniu va înceta, este foarte probabil că polițele RCA vor fi mai scumpe.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că nu este indicat să alegem cea mai ieftină poliță auto existentă pe piață.
„Clientul de RCA cumpără la prețul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori. Şi atunci trebuie să vină cu capital”, explică Sergiu Costache, expert asigurări.
În această situaţie, compania poate prelua, astfel, prea mulți clienți, pentru care nu va avea bani îndeajuns pentru despăgubiri. În acest moment, șapte firme de asigurări au rămas pe piața din România, conform EVZ.
Procedura de declanșare a falimentului Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA a fost decisă, pe 9 iunie, de Tribunalul București. La câteva ore, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a luat act de hotărârea instanței.
Decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment își produce însă efectele, atât în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare cât și cu privire la desfășurarea activității Fondului de Garantare a Asiguraților.
Fondul de Garantare a Asiguraților recomandă potențialilor creditori de asigurări ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.
Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Termenul de 90 de zile se împlinește la data de 08 septembrie 2023.
Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunța polițele înainte de împlinirea acestui termen.
De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.
În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanții, termenul de încetare de drept a polițelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlinește la 7 noiembrie 2023.
La 17 martie 2023, data ridicării licenței de funcționare a asigurătorului, la Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile aproximativ 3,66 milioane Contracte de asigurări, dintre care 2,76 milioane contracte RCA.
La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile aproximativ 2,94 milioane Contracte de asigurări, dintre care, 2 milioane polițe RCA.
Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA.
Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 și 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9.
Hotărârea din data de 09 iunie 2023 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată, mai precizează reprezentanții Fondului de Garantare a Asiguraților.
CITIȚI ȘI: