Prima pagină » Actualitate » De ce nu mai întâi la București? Der Standard, despre vizita lui Nehammer în Bulgaria

De ce nu mai întâi la București? Der Standard, despre vizita lui Nehammer în Bulgaria

De ce nu mai întâi la București? Der Standard, despre vizita lui Nehammer în Bulgaria

Un material din Der Standard prezintă motivele pentru care cancelarul austriac Karl Nehammer a ales să efectueze o vizită în Bulgaria, nu în România.

Der Standard scrie că nivelul de pregătire pentru aderarea la Spațiul Schengen a României nu a fost pus la îndoială de niciun expert.

Potrivit jurnaliștilor austrieci, vizita cancelarului Karl Nehammer în Bulgaria reprezintă o posibilitate de a amplifica din nou tema „protejării frontierelor exterioare”.

Guvernul de la Viena ar dori să inducă ideea că avem nevoie urgență de „ajutor de dezvoltare”.

Pe de altă parte, la frontiera aceasta există de fapt de multă vreme un gard, iar situația echipamentului tehnic este la un nivel ridicat.

Unde este, de fapt, problema? Potrivit Der Standard, în perioada mandatului fostului premier Boiko Borisov, principalul punct de trecere spre Turcia a fost „privatizat parțial”, mafia a subminat structurile de stat, mai ales în ce privește controlarea mijloacelor de trai și în Bulgaria nu funcționează diviziunea violenței, pentru că nu există o justiție liberă, iar partidele sunt corupte.

Din acest motiv a făcut și guvernul Olandei uz de veto în problema aderării Bulgariei, chiar dacă se pronunțase explicit pentru cooptarea României.

Jurnaliști austrieci: Viena și Sofia, „pro-Kremlin”

Jurnaliștii se întreabă de ce Nehammer nu încearcă să „repare” relațiile deteriorate cu România, ținând cont de interesele Vienei pentru țara noastră.

Dar, precizează că o vizită a cancelarului la București ar fi fost văzută „aproape ca o nouă jignire, pentru că Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei”.

Potrivit presei din Austria, unii dintre români presupun că Nehammer preferă Bulgaria, pentru că ambele guverne sunt considerate „pro-Kremlin” spre deosebire de România, care are o atitudine clar pro-occcidentală.

Acest lucru pare să sune ca o teorie a conspirației, dar pare singura explicație, încheie jurnaliștii străini, citați de adevărul.ro.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și