Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a declarat pentru Gândul că centralele de apartament „nu vor fi interzise în următorii 30 de ani”. Potrivit reprezentantului FAPR, directiva europeană cu privire la interzicerea centralelor se referă în primul rând la marii poluatori.
Ce spune Radu Opaina despre interzicerea centralelor de apartament:
„Tot văd informații legate de interzicerea centralelor de apartament. Cineva are interesul să sperie populația. Centralele de apartament nu se vor interzice în următorii 30 de ani, pentru că trebuie să-i oferi cetățeanului o alternativă. Dacă îmi interzici să merg pe o stradă, trebuie să-mi creezi altă stradă. Sunt tot felul de interpretări în interesul unora, probabil ca să sperie lumea. Unii văd că le fug clienții, asta în contextul în care sistemul de termoficare este în colaps”, a declarat Radu Opaina pentru Gândul.
Potrivit președintelui FAPR, dacă furnizorul de gaze dă aprobare, „atunci oricine își poate monta centrală în apartament”.
Radu Opaina mai spune că lanțul de interzicere a centralelor este unul foarte lung.
„Directiva europeană, care are termen 2040 – 2050, se referă în primul rând la marii producători. Atunci când pui aceste mari centrale la punct, doar atunci îi poți cere cetățeanului să se branșeze la aceste surse. Până atunci, nu ai voie să interzici nimic. Ca atare, marii poluatori trebuie să-și rezolve problemele. Eu vă garantez că dacă statul și-ar fi făcut treaba, cetățenii nu se duceau către centralele de apartament. Lanțul este foarte lung. Problema trebuie abordată logic și omenește, nu hei-rupist”, mai spune Radu Opaina.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a explicat, recent pentru Gândul, tot ce trebuie să știe românii despre interzicerea centralelor de apartament. Articolul poate fi citit AICI.
„În momentul de față, în România nu există absolut niciun act normativ care să interzică ceva, în prezent, sau în viitor, la nivel național, pentru folosirea gazelor naturale în general. Nu avem un act normativ care să ne spună în mod concret ce se va întâmpla în România”, a declarat, pentru Gândul, Dumitru Chisăliță.
Președintele AEI este de părere că în prezent în România este o isterie legată de interzicerea centralelor.
„Avem, într-adevăr, a directivă aprobată. Directivă care stabilește ca statele Uniunii Europene să întreprindă mai multe măsuri, în perspectiva lui 2040. Unele măsuri chiar pentru 2025, altele pentru 2027. Deci ca să lămurim isteria, nu se întâmplă nimic mâine sau poimâine. Dar România este de acord cu aceste măsuri, din 2040. Doar că directiva spune că din 2040 să nu mai fie nicio centrală, iar asta înseamnă că trebuie să te apuci cu 15 ani înainte. Problema în România este că în prezent se bagă bani foarte mulți în gaze, prin programe mari, precum Anghel Saligny, dar în același timp suntem de acord cu interzicerea folosirii gazelor naturale. Am ridicat această problemă de acum trei ani”, susține specialistul în domeniul energiei.
Parlamentul European a adoptat, marți, Directiva privind schimbările climatice. Aceasta se referă și interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.
CITIȚI ȘI:
Cum setezi CORECT centrala termică în perioada iernii. Greșeala pe care mulți români o fac