De ce nu se spală în joile cuprinse între Paște și Înălțare. Ce le este interzis femeilor

Publicat: 22 04. 2023, 12:42
Sursă foto - ilustrativ: Pixabay.com

De ce nu se spală în joile cuprinse între Paște și Înălțare? În Săptămâna Patimilor, credincioşii rememorează, pas cu pas, calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului şi învingerea morţii, cale care culminează cu evenimentul crucial din creştinism: Învierea. Joia Mare este cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră.

În Joia Mare se vopsesc ouăle în roşu, însă nu se fac altfel de treburi în casă, nu se spală, nu se face curat, nu se coase.

Puțini știu că și și în următorele joi de după Paște, până la Înălțare (sau chiar până la Rusalii în unele zone) nu se spală și nu se coase. Tradiția vine din vechime, iar femeile din Dobrogea păstrează cu sfințenie această tradiție, spune ele ”pentru a păzi casa si copiii de trăznete”.  

Primă joi de după Paște, cea din Săptămâna Luminată, se numește popular Joia Paștilor sau Joia nepomenită ori Joia necurată sau Joia rea. Joia din Săptămâna albă, precum și cea dintâi de după Rusalii, sunt considerate nefaste, lipsite de noroc. Joia de după Rusalii se mai numește și Joia iepelor.

De ce nu se spală în joile cuprinse între Paște și Înălțare

Zile de joi de până la Rusalii sunt numite joimărițe sau joi verzi ori joi oprite, iar tradiția păstrată cu sfințenie în zonele rurale spune că femeile au mare grijă să nu muncească, pentru a se proteja de tunete, trăznete, grindină sau piatră. Se crede că celor care țin aceste joi și nu muncesc le va merge bine, pe când celor ce nu le serbează le va merge rău, căci le va bate grindina în grădini și case. Restricțiile au menirea de a apara oamenii, gospodăriile și roadele de urmările fenomenelor naturale potrivnice.

În unele zone, există credința că dacă nu muncești joile ești protejat și de foc și apă, de boli, iar pomi vor înflori și vor avea rod bogat.

Datina este străveche, iar oamenii – în funcție de zonă – țin joile acestea diferit. Unii serbează numai trei, alți șase, alții toate – adică nouă, ba unii le serbează chiar până la Sfântul Petru de vară. Cei mai mulți însă le serbează pe cele dintre Paște și Înălțare.

În zona Bucovineei și a Moldovei, începutul joilor în care nu se lucrează până la Înălțarea Domnului este Joia Mare. În toate joile acestea, româncele nu lucrează mai nimic și, mai ales, nu coș, nu torc, anume că să nu le bată piatră semănăturile și să nu se întoarcă ploile și să nu se facă seceta, precum și pentru rodirea pomilor și semănaturilor.