Prima pagină » Actualitate » De ce nu trebuie sa lași încărcătorul telefonului în priză, pe timpul nopții. DETALIUL știut de puțini români

De ce nu trebuie sa lași încărcătorul telefonului în priză, pe timpul nopții. DETALIUL știut de puțini români

De ce nu trebuie sa lași încărcătorul telefonului în priză, pe timpul nopții. DETALIUL știut de puțini români
Close-up of unrecognizable black man plugging phone charger into socket on ground outdoors

Într-o perioadă în care facturile la curent cresc în mod constant, tot mai mulți oameni încearcă să facă economie la energie electrică. Însă, se gândesc cel mai des la becurile și aparatele electrocasnice din casă și puțini știu că banalul încărcător de telefon sau laptop consumă mult, odată lăsat în priză.

Dacă vrei să afli cât consumă încărcătorul lăsat în priză, atunci trebuie mai întâi să cunoști anumite noțiuni.

Energia electrică se măsoară în kilowați pe oră (prescurtat și KW/h). Un Kilowatt are 1.000 de W, așa că un dispozitiv care consumă 1.000 de W pe oră va utiliza 1kW pe oră, în timp ce un dispozitiv care consumă 100 W va atinge 1 kW într-o perioadă de funcționare de 10 ore.

Judecând după faptul că în România 1 KW/h costă în jur de 0.68 lei, atunci putem estima cât te costă, la finalul lunii, să lași încărcătorul în priză.

Experiment: cât consumă încărcătoarele lăsate în priză

Cei de la zdnet.com, citați de a1.ro, au făcut un experiment și au descoperit care sunt rezultatele și cât consumă încărcătoarele lăsate în priză, de fapt. Un încărcător de telefon mobil de 5W a fost lăsat în priză, fără să fie conectat la un telefon.

Astfel, experimentul a scos la iveală faptul că la factura lunară s-au adăugat în jur de 135 de W, ceea ce înseamnă un consum total anual de 1,5 KW. Înmulțim 1,5 cu 0.68 lei și obținem un cost total de 1,02 lei.

În principiu, această valoare pare mică, însă cu cât avem mai multe prize ocupate, cu atât această sumă crește, scrie sursa citată.

Așadar, gândește-te câte încărcătoare de telefon, laptop sau ceasuri inteligente există în casă. Țineți cont și de faptul că încărcătoarele aftermarket consumă mult mai mult decât cele originale și că în casă mai există și alte dispozitive care consumă curent chiar și atunci când sunt stinse (de exemplu, televizorul).

În acest fel, poți face chiar tu calculul pentru a descoperi cât consumă încărcătorul lăsat în priză, fără să fie folosit.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și