De ce plafonarea prețurilor nu este indicată. Ce spun specialiştii
Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează despre faptul că plafonarea prețurilor prețurilor aduce penurie, indiferent despre produsul al cărui preț este plafonat, iar numeroase țări din Europa nu vor reuși să acopere necesarul de gaze pentru această iarnă.
”Deoarece tot mai mult se prefigurează faptul ca multe țări din Europa nu vor avea suficiente gaze ca să acopere consumul total din această iarnă, aspect care ar putea fi pus pe seama Politicii UE de sancționare a Rusiei, pentru a, se devia opinia publică de la această posibilă acuzație, UE caută să impună plafonarea prețului la gaze la toți producătorii/importatorii fapt care va produce o penurie mai mare de gaze, dar nu va fi percepută ca fiind penuria datorată UE ci a ”avariilor” create de în special de Rusia care va fi acuzată că nu livrează gaze europenilor”, spune Dumitru Chisăliță.
Dumitru Chisăliță: ”Plafonarea prețului la orice produs aduce penurie”
Expertul în energie explică ce înseamnă, de fapt, plafornarea prețurilor, modalitate care, deși pare benefică, pe termen lung nu este deloc indicată.
”Plafonarea prețului la orice produs aduce penurie. Plafonarea prețului la gaze în Europa poate aduce aceeași penurie. Cererea mare de gaze la nivel mondial poate absorbi imediat o parte din gazele care au ajuns anul acesta în Europa pentru a substituii gazele lipsă din Rusia. Și atunci de ce această solicitare? Poate pentru că oricum se așteaptă să nu fie suficiente gaze în această iarnă și țările își pregătesc terenul și vinovații pentru perioada când vor rămâne fără gaze și opinia publică le va cere socoteală”, susține expertul, citat de Adevărul.
Mai multe țări din Europa cer plafonarea prețului la gaze
15 țări au semnat o scrisoare prin care se cere UE plafonarea prețurilor la toate gazele produse/importate în Europa (Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania). Însă, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor. Germania, Ţările de Jos, Danemarca, Estonia, Irlanda susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării.
Dar ceste țări, cu excepția Germaniei, au asigurate cantitățile de gaze pentru iarna următoare și au prețuri acceptabile în contractele existente. Ungaria s-a opus vehement plafonării prețului gazelor la importatori, având în vedere că are contracte încheiate cu Gazprom la prețuri acceptabile.