De ce să nu bei bere pe CANICULĂ. Ce pățești când consumi 2 litri într-o zi
Deși mulți cred ca berea rece îi răcorește, pe timp de caniculă, alcoolul ne face mai mult rău decât bine atunci când este exagerat de cald. Și asta pentru că alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva temperaturilor ridicate.
„Cantitățile mici de bere, să zicem, nu fac rău. Dar important este să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă, pentru ca el să fie eliminat din organism, pentru că acesta îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a explicat dr. Diana Cimpoeșu, coordonat UPU SMURD Iași.
Apa este singurul lichid care ne hidratează cu adevărat
Apa este singurul lichid care hidratează organismul, în timpul verii, berea doar dând senzaţia de saţietate. Specialiștii spun că berea are o acţiune directă asupra hormonului antidiuretic, un hormon care are rolul în organism de a menţine apa. Acest alcool inhibând hormonul antidiuretic, organismul nostru va avea liber la eliminat apa.
De exemplu, cine bea doi litri de bere va elimina, pe lângă băutura consumată, încă 2% din stocul de apă al organismului. Și, pe lângă deshidratare, mai pot apărea şi alte complicaţii.
Medicii spun că excesul de bere este foarte dăunător pentru aparatul cardio-vascular şi chiar creează hipertensiune.
Care sunt, totuși, beneficiile aduse de bere și care este cantitatea recomandată
Totuși, băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Specialiştii spun că efectul terapeutic este dat de cumpătare, dar şi de concentraţia alcoolică.
„Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorită ingredientelor sale naturale, este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică dr. Corina-Aurelia Zugravu, preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, potrivit Adevărul.
Conform unor studii internaţionale, un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut, comparativ cu abstinenţii.
Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de până la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de bolile cardiovasculare (BCV) cu până la 40%.
Berea poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare
Alte studii arată că berea poate fi un bun aliat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumată cumpătat, aceasta poate să reducă incidenţa lor cu până la 30%.
Berea conţine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, dar şi carbohidraţi, asigurând corpului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanţe.
Mai mult, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteină din sânge care, în cantităţi mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.