Prima pagină » Actualitate » De ce să nu folosești niciodată ustensile din plastic negru în bucătărie. Pericolul ascuns pentru sănătate

De ce să nu folosești niciodată ustensile din plastic negru în bucătărie. Pericolul ascuns pentru sănătate

De ce să nu folosești niciodată ustensile din plastic negru în bucătărie. Pericolul ascuns pentru sănătate
De ce sa nu folosesti ustensile din plastic negru in bucatarie, sursa foto: Envato

Deși utilizarea ustensilelor de bucătărie din plastic este foarte răspândită, potrivit cercetărilor, aceste obiecte pot reprezenta un pericol major pentru sănătate, mai ales când sunt fabricate din plastic negru. Problema a devenit tot mai evidentă, odată cu identificarea substanțelor toxice, care se eliberează în alimente atunci când ustensilele sunt încălzite.

Astfel, un aspect îngrijorător al ustensilelor din plastic negru este acela că ele sunt adesea realizate din materiale plastice reciclate, unele provenind chiar din deșeuri electronice. Asta implică prezența unor substanțe nocive, precum ignifugele bromurate (RFB) sau retardanții de flacără organofosfați (RFOP). Substanțele sunt cunoscute pentru proprietățile lor toxice, acționând ca perturatori hormonali, fapt care poate duce la creșterea riscului de cancer.

Potrivit unui studiu al Agenției Europene pentru Produse Chimice, 30% dintre ustensilele din plastic negru testate au eliberat cantități semnificative de ftalați atunci când au fost încălzite. Substanțele sunt asociate cu riscuri de sterilitate și pot să provoace probleme în dezvoltarea fătului.

Atunci când sunt expuse la căldură, ustensilele din plastic pot să elibereze o serie de substanțe chimice toxice în alimente. Substanțele includ bisfenolul A (BPA) și ftalații, ambele cunoscute pentru efecte negative asupra sistemului endocrin. Spre exemplu, BPA a fost interzis în mai multe țări din cauza riscurilor pentru sănătatea hormonală, iar studiile au demonstrate că perturbă echilibrul hormonal și poate afecta creșterea celulelor.

Se recomandă utilizarea ustensilelor de bucătărie din lemn sau oțel inoxidabil

În plus, zgârieturile sau crăpăturile din plastic permit o eliberare mai ușoară a chimicalelor atunci când sunt încălzite, făcând procesul de gătire mai riscant.

Cercetările au arătat faptul că produsele chimice eliberate din ustensilele din plastic pot să aibă efecte devastatoare asupra sănătății. Astfel, perturbatorii hormonali, precum ftalații și BPA, pot interfera cu sistemul endocrin, fapt care poate duce la probleme ca: sterilitate, dificultăți de dezvoltare la copii și chiar un risc crescut de cancer.

Mai mult, retradanții de flacără, identificați în proporție de 85% în ustensilele din plastic negru au fost legați de probleme de sănătate grave, afectând nu doar oamenii și și animalele.

Pentru a minimiza expunerea la aceste substanțe periculoase, experții recomandă câteva măsuri importante. În primul rând, evitarea utilizării ustensilelor din plastic negru, suspectate că ar conține cele mai multe substanțe toxice.

Să folosim, în schimb, alternative ca ustensilele din lemn sau din oțel inoxidabil, deoarece acestea nu eliberează chimicale dăunătoare, atunci când sunt expuse la căldură.

CITEȘTE ȘI:

PERICOLUL din bucătărie pe care nu îl vede nimeni! Motivul pentru care tocătoarele de lemn nu sunt recomandate

Truc ieftin și natural! Cum să scapi de petele de grăsime și de mirosul neplăcut din bucătărie. Costă câțiva le

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și