De ce se urează „Casă de piatră”, la NUNȚI. Totul provine dintr-un obicei bizar, pe care puțini îl știu

Publicat: 24 05. 2024, 19:30
Actualizat: 24 05. 2024, 20:21
FOTO - Caracter ilustrativ

În ziua nunții, nu lipsește urarea… „Casă de piatră”. Toți o aud, fiind nelipsită, fie că vorbim despre cununia civilă sau cea religioasă. Dar de unde provine ea? Expresia a luat naștere în urma unei tradiții populare.

Expresia provine dintr-un obicei foarte vechi, care acum e uitat și care presupunea aruncarea de pietre. Și chiar dacă mulți se duc cu gândul la locuință, expresia se referă la altceva și are chiar mai multe conotații, potrivit a1.ro.

Căsătoria marchează un nou început în viața celor doi, astfel că urările reflectă speranțele și dorințele pentru viitorul acestora. Cel mai des, proaspeții căsătoriți aud „Casă de piatră”, care se folosește pentru a ura un mariaj solid, stabil, de durată și o casă plină de înțelepciune.

În trecut, mirii aruncau bucăți de piatră pe acoperișul casei lor nou construite, iar acest gest simboliza dorința de a își întemeia căminul pe o bază solidă și stabilă. Tradiția s-a pierdut, dar expresia continuă să fie foarte folosită.

Din punct de vedere metaforic, piatra înseamnă putere, ocrotire, duritate, trăinicie. Mai mult, din punct de vedere religios, acest material are o însemnătate specială.

În tradiția biblică, piatra simbolizează înțelepciunea. Mântuitorul Iisus Hristos chiar l-a numit pe unul dintre apostolii săi „Petru” (piatră/strâncă/rocă), în sensul purtării credinței.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia