De ce trebuie consumat cu atenție mustul. Sfaturile unui specialist: riscul este mare

Publicat: 14 10. 2024, 13:07
De ce trebuie consumat cu atentie mustul, sursa foto: Envato

De ce trebuie consumat cu atenție mustul. Un specialist a dat explicația. Băutura din struguri este iubită de foarte mulți români. Un specialist a explicat ce riscuri prezintă.

Un specialist a explicat cât de sănătos este mustul, de fapt. Băutura dulce și aromată este foarte iubită de români. Chiar și așa, ea poate fi periculoasă pentru sănătate.

Toamna, mulți români prepară mustul, acea băutură dulce și aromată din struguri. Înainte de a se obține vinul, mustul este băutura preferată a lor.

Un specialist trage un semnal de alarmă și spune că băutura trebuie consumată cu atenție, deoarece prezintă unele riscuri pentru sănătate, mai ales când are loc procesul de fermentație.

În timpul acestui proces, sunt degajate cantități destul de mari de dioxid de carbon, iar, de multe ori, locurile unde are loc acest proces nu sunt suficient de aerate.

“În urma procesului de fermentație a mustului se degajă cantități însemnate de dioxid de carbon. De obicei, fermentația mustului se face în incinte insuficient aerate, iar riscul de intoxicație pentru persoanele care intră în acestea este foarte mare.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă lipsa simptomelor și semnelor inițiale ale intoxicației cu dioxid de carbon”, a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, pentru DCMedical.ro.

În plus, mustul mai este contraindicat persoanelor cu probleme de greutate, diabeticilor sau celor cu rezistență la insulină.

„Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahar şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. Pentru că are foarte mult zahar în compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină. Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte.

Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să te urci la volanul maşinii, evită consumul de must”, a spus și dr. Daniela Stan, medic de familie.

CITEȘTE ȘI:

În această toamnă, MUSTUL este mai ieftin decât strugurii proaspeți de pe tarabe

Cum să prepari must delicios de struguri acasă. Rețetă VIDEO pas cu pas pentru un gust autentic de la țară, fără semințe și alte impurități