Atunci când locuiești la casă și vrei să îți amenajezi curtea trebuie să ți cont de animite aspecte pentru a nu intra în conflict cu vecinii sau pentru a nu încălca legislația în viagoare. Este bine de știut că amenzile sunt cuprinsă între 1.000 de lei și 100.000 de lei.
Amplasarea unui foișor sau a șezlongurilor cu umbrelă în curtea proprie poate ridica o problemă legată de locație. Deși le-am putea amplasa oriunde în curte, conform avocaților, nu este recomandat să le amplasăm prea aproape de gardul vecinului. Distanța la care trebuie să le amplasăm depinde de „specificul locului”. Dacă există spațiu suficient și foișorul poate fi poziționat în alt loc, decât aproape de gardul vecinului, atunci este bine să procedăm astfel. Dacă construcția este prea aproape de gardul vecinului, acesta ne poate notifica sau chiar acționa în judecată pentru pericolul legat de siguranță.
În principiu, este posibil să construim foișorul și să amplasăm șezlongurile oriunde în propria curte, dar trebuie să ținem cont de faptul că vecinul ar putea fi afectat și, astfel, să ne dea în judecată. De aceea, este recomandat să discutăm în prealabil cu vecinul al cărui gard este aproape de locul ales pentru construcție, pentru a evita astfel eventuale situații neplăcute și costisitoare procese civile.
Una dintre problemele legate de construcția unui foișor este necesitatea unei autorizații de construire. Dacă foișorul este demontabil și nu are fundație, atunci nu este necesară obținerea unei astfel de autorizații, conform opiniei generale. Cu toate acestea, legea nu face o distincție clară între un foișor cu fundație și unul fără.
Articolul 3 din legea 50/1991 stabilește că autorizația de construire este necesară pentru lucrările de construcție, reconstrucție, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a oricăror tipuri de construcții. Nu se face o mențiune specială pentru construcțiile cu sau fără fundație.
În aceste circumstanțe, este recomandat să contactăm autoritățile locale și să obținem informații directe de la funcționarii responsabili cu aprobarea construcțiilor. În acest fel putem evita problemele viitoare și posibilele amenzi care variază între 1.000 și 100.000 de lei, potrivit Capital.ro.