Mandatul meu a fost extrem de dificil dar, în același timp, extraordinar de frumos. Simt că am trăit în cei patru ani cel puțin cât alții în zece vieți, pentru că fiecare zi aducea nu una, ci mai multe provocări, diferite, diverse, toate urgente.
Cred că una dintre caracteristicile mandatului meu, determinate de faptul că am fost prima femeie primar, a fost aceea că m-am implicat în toate domeniile, de la transport public la suplimentarea posturilor din teatre, de la deratizare la spitale, parcuri, infrastructură etc.
Disponibilitatea, seriozitatea, atenția, implicarea, capacitatea imensă de muncă – acestea cred ca sunt atributele pe care o femeie le are în activitatea sa, și cred că ele sunt esențiale pentru ca un oraș să fie locul în care oamenii își doresc să trăiască. Ca Bucureștiul să fie orașul dorit de oameni, așa cum spune și sloganul meu.
Deplasări oficiale, în calitate de primar, mărturisesc că am avut puține, tocmai pentru că mereu aveam multe, multe lucruri, situații urgente de rezolvat. Am cunoscut-o, însă, pe doamna care era primarul Madridului în 2018, Manuela Carmena. Mi-aș dori să avem la București o rețea de metrou cum este cea din capitala Spaniei.
Am mai spus-o, însă, am fost impresionată de administrația orașului Viena și acela este modelul pe care l-am vrut și, în anumite privințe, l-am realizat în București. Un primar, o administrație eficientă trebuie să cunoască toate nevoile locuitorilor săi și să se implice în rezolvarea acestora, indiferent dacă, în acte, Guvernul sau autoritățile centrale gestionează respectiva problematică, acest lucru mi l-au spus toți reprezentanții administrației vieneze. Știți că Primăria din Viena are structuri dedicate bunăstării femeilor și copiilor, promovării interculturalității sau integrării imigranților? Că se ocupă de poluare, dar și de susținerea, inclusiv financiară, a părinților singuri, divorțați sau văduvi… Un oraș nu are nevoie doar de serviciile publice clasice – transport, termoficare, curățenie, gestionarea deșeurilor. Ca și lumea întreagă, orașele se schimbă, pentru că nevoile locuitorilor se schimbă, iar obligația celui/celor care ajung să administreze orașele este să găsească cele mai bune și eficiente soluții la cât mai multe probleme”, a declarat Firea.
Interviul integral poate fi citit aici.