De ce triumfă Gabriela Firea, chiar dacă pierde alegerile: „CREDINȚA mea este pavăza mea. Și bucuria mea. Și au fost întotdeauna”

Publicat: 30/05/2024, 12:24
Actualizat: 30/05/2024, 12:25
Gabriela Firea, fostul primar general al Bucureștiului și candidată PSD pentru un nou mandat, a acordat un interviu pentru Q Magazine în care și-a prezentat viziunea pentru viitorul Capitalei. Firea a evidențiat provocările și realizările mandatului său anterior, subliniind că actuala campanie este marcată de mitizări și dezinformări.
În interviu, Firea a reflectat asupra dificultăților cu care s-a confruntat la preluarea mandatului în 2016, când Bucureștiul era, practic, neadministrat de un an. Ea a menționat eforturile sale de a relua și finaliza proiectele blocate, precum restaurarea Arcului de Triumf pentru parada de 1 Decembrie, evidențiind implicarea sa în toate domeniile administrației locale, de la transport public la sănătate și cultură.
În ianuarie 2022, topul femeilor primar în Europa era descurajator. În Europa de Nord, o treime dintre primari sunt femei, în Europa de Sud procentul femeilor lider în administrația locală e sub 9%. În genere, în Europa, Berlin, Oslo, Stockholm, Paris, Luxemburg, Amsterdam și Sofia au fost primele orașe mari care au mers pe mâna unei femei pentru fotoliul de primar al orașului. Cum a fost experiența de a fi prima femeie primar a Bucureștiului și care dintre femeile-primar din Europa v-au inspirat?

Mandatul meu a fost extrem de dificil dar, în același timp, extraordinar de frumos. Simt că am trăit în cei patru ani cel puțin cât alții în zece vieți, pentru că fiecare zi aducea nu una, ci mai multe provocări, diferite, diverse, toate urgente.

Nu știu câtă lume își aduce aminte că înainte de iunie 2016, Bucureștiul își pierduse primarul și, cel puțin un an, orașul a fost, practic, neadministrat. În primele luni mi se spunea doar: „Proiectul acela este oprit, constructorul se ceartă cu proiectantul, s-a făcut licitație de două ori și nu a venit nimeni, acolo nu sunt toate actele, dincolo a expirat timpul…” Un singur exemplu. Lucrările la Arcul de Triumf erau sistate de un an. Consultantul, proiectantul și constructorul nici nu mai discutau unii cu alții. Pentru mine, era inacceptabil ca parada militară de 1 Decembrie să se desfășoare din nou, ca în 2014 și 2015, în Piața Constituției. Militarii trebuiau să treacă pe sub Arc așa cum o făcuseră mulți ani înainte. Am lucrat sub o presiune extraordinară, dar de Ziua Națională, parada militară a fost acolo unde trebuia să fie, sub Arcul de Triumf…

Cred că una dintre caracteristicile mandatului meu, determinate de faptul că am fost prima femeie primar, a fost aceea că m-am implicat în toate domeniile, de la transport public la suplimentarea posturilor din teatre, de la deratizare la spitale, parcuri, infrastructură etc.

Primăria Capitalei este un conglomerat nu doar de instituții, ci și de domenii, de atribuții, de responsabilități

Disponibilitatea, seriozitatea, atenția, implicarea, capacitatea imensă de muncă  – acestea cred ca sunt atributele pe care o femeie le are în activitatea sa, și cred că ele sunt esențiale pentru ca un oraș să fie locul în care oamenii își doresc să trăiască. Ca Bucureștiul să fie orașul dorit de oameni, așa cum spune și sloganul meu.

Deplasări oficiale, în calitate de primar, mărturisesc că am avut puține, tocmai pentru că mereu aveam multe, multe lucruri, situații urgente de rezolvat. Am cunoscut-o, însă, pe doamna care era primarul Madridului în 2018, Manuela Carmena. Mi-aș dori să avem la București o rețea de metrou cum este cea din capitala Spaniei.

Am mai spus-o, însă, am fost impresionată de administrația orașului Viena și acela este modelul pe care l-am vrut și, în anumite privințe, l-am realizat în București. Un primar, o administrație eficientă trebuie să cunoască toate nevoile locuitorilor săi și să se implice în rezolvarea acestora, indiferent dacă, în acte, Guvernul sau autoritățile centrale gestionează respectiva problematică, acest lucru mi l-au spus toți reprezentanții administrației vieneze. Știți că Primăria din Viena are structuri dedicate bunăstării femeilor și copiilor, promovării interculturalității sau integrării imigranților? Că se ocupă de poluare, dar și de susținerea, inclusiv financiară, a părinților singuri, divorțați sau văduvi… Un oraș nu are nevoie doar de serviciile publice clasice – transport, termoficare, curățenie, gestionarea deșeurilor. Ca și lumea întreagă, orașele se schimbă, pentru că nevoile locuitorilor se schimbă, iar obligația celui/celor care ajung să administreze orașele este să găsească cele mai bune și eficiente soluții la cât mai multe probleme”, a declarat Firea.

Interviul integral poate fi citit aici.

CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×