Oamenii de știință au descoperit că o parte din ADN-ul moștenit de la strămoșii noștri neanderthalieni ar putea influența tendința unor persoane de a fi matinale fără niciun fel de problemă.
Cercetătorii susțin că variantele genetice legate de Neanderthal în mod semnificativ afectează ceasurile biologice ale oamenilor moderni, făcându-i să se trezească și să se culce mai devreme decât alți indivizi.
Analizând fragmentele de ADN de Neanderthal rămase în genomurile oamenilor contemporani, cercetătorii au identificat o legătură semnificativă cu comportamentul matinal. Acest lucru indică faptul că strămoșii noștri care s-au împerecheat cu neanderthalienii au transmis aceste variante genetice, ceea ce explică de ce unii dintre noi au tendința de a se trezi mai devreme.
Deși majoritatea genelor dobândite prin încrucișările vechi au dispărut în evoluție, unele au supraviețuit, adaptând primii oameni moderni la noul mediu atunci când au părăsit Africa pentru Europa sau Asia.
„Când oamenii au evoluat în Africa tropicală, durata medie a zilei era de 12 ore. În prezent, vânătorii-culegători petrec doar 30% din timpul de veghe pentru a aduna hrană, astfel că 12 ore înseamnă foarte mult timp.
Dar cu cât mergi mai la nord, cu atât zilele devin din ce în ce mai scurte iarna, când hrana este deosebit de rară, așa că este logic ca oamenii și oamenii de Neanderthal să înceapă să adune hrană de îndată ce există lumină pentru a lucra”, explică John Capra, epidemiolog la Universitatea California din San Francisco, potrivit The Guardian.
Studiul a utilizat informații genetice de la UK Biobank, iar rezultatele au relevat că variantele genetice legate de Neanderthal sunt constant asociate cu obiceiurile matinale ale oamenilor moderni. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că există multe alte influențe genetice, culturale și de mediu care contribuie la această caracteristică, iar impactul genelor de Neanderthal este relativ mic.