Prima pagină » Actualitate » De ce WIZ KHALIFA a fost lăsat liber după ce a fumat marijuana la ”Beach, please!”? „Consumul de droguri în România este interzis, dar nu e PEDEPSIT”

De ce WIZ KHALIFA a fost lăsat liber după ce a fumat marijuana la ”Beach, please!”? „Consumul de droguri în România este interzis, dar nu e PEDEPSIT”

Imaginea rapperului american Wiz Khalifa care în timpul concertului susținut pe scena festivalului ”Beach, please!” a fumat cu nonșalanță un joint cu marijuana, în fața a zeci de mii de spectatori, majoritatea tineri, a amintit că România are legi care interzic drogurile, dar ele sunt permisive cu consumatorii.

Wiz Khalifa a fost ridicat de polițiști și jandarmi după show-ul susținut pe scena festivalului de la Costinești, dus la audieri și percheziționat. Rapperul american avea, în afara jointului consumat în fața publicului, 18 grame de canabis.

După ce a dat declarații, Wiz Khalifa a putut să plece liber. Rapperul american a rămas, după concertul din România, cu dosar penal făcut de DIICOT. Nu pentru că a fumat un joint în fața a zeci de mii de tineri, ci pentru deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului.

”Se pedepsește deținerea în vederea consumului de droguri”

Pus pe tapet acest fenomen care a luat amploare în ultimii ani, al traficului și al consumului de droguri, care poate duce la violențe, la vieți distruse și chiar la moarte, apare întrebarea de ce o persoană care se droghează în public nu poate fi trasă la răspundere pentru că instigă la consumul de stupefiante sau la orice alte substanțe psihoactive interzise prin lege.

Șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, explică, într-un interviu la Gândul Exclusiv, că, în România, ”consumul de droguri este interzis, dar nu este pedepsit”.

”Ce se pedepsește este deținerea în vederea consumului. Ce se mai pedepsește este punerea la dispoziție a unui spațiu în vederea consumului. De exemplu, dacă eu dau o petrecere și tu vii la mine în casă și fumezi, există această posibilitate ca în momentul în care se face un dosar penal, dosarul penal să mi se facă mie ca și gazdă. În cazul dosarului penal, trebuie să demonstrez”, a explicat specialistul antidrog.

“La «Beach, please!», au fost adolescenți care au venit de acasă în stare de ebrietate”

Șefa Agenției Antidrog spune că, la festivalul “Beach, please!”, nu au fost cazuri de copii prinși drogați. În schimb, au fost depistați adulți care aveau substanțe interzise.

“Nu am avut cazuri de consum de substanțe în rândul minorilor. La acest festival, am avut câteva cazuri de adolescenți în stare de ebrietate, dar adolescenți care au venit de acasă deja în stare de ebietate. Datorită căldurii, abia în momentul în care au intrat în festival au avut nevoie de ajutor medical de specialitate.

La nivelul Ministrului Afacerilor Interne, am avut opt constatări pe droguri la Legea 143, opt cazuri în care persoanelor care au fost depistate având asupra lor substanțe interzise li s-a interzis accesul în festival. Acestea sunt dosare penale deja făcute de colegii de la Antidrog de la Poliția Română, de Jandarmeria Română. Dar acestea sunt cazuri, ca să spun așa, pe parte de combatere”, a spus Ramona Dabija.

De la ce cantitate de drog se termină deținerea pentru consum propriu și începe traficul?

Întrebată de la câte grame în sus o persoană asupra căreia se găsește o cantitate de drog este încadrată la deținere în vederea consumului propriu și de la ce cantitate se consideră trafic de stupefiante, șefa ANA a spus că legea nu are o astfel de prevedere.

“Nu există un prag în ceea ce vorbim. Eu cred că ține de educație. În primul rând, să înțelegem ce înseamnă drogurile, ce înseamnă consecințele consumului de droguri. Nu cred că trebuie să spunem e normal sau nu e normal, pentru că normalitatea mea s-ar putea să nu fie normalitatea ta, dar amândouă să avem dreptate în felul nostru. Dar, atunci când noi ne educăm, când stăm și comunicăm cu copiii noștri, când stăm și comunicăm cu familia noastră, cu prietenii noștri, noi avem niște valori, trebuie să avem niște repere și să știm că libertatea mea se termină acolo unde începe libertate ta”, a adăugat Ramona Dabija.

Șefa Agenției Naționale Antidrog a precizat că trebuie făcută distincția între consumator și dependent.

„Dependentul de droguri este un bolnav cronic, este cel care deja nu se mai controlează, nu mai are capacitatea de a discerne dacă este în spațiul public. Nu cred că este o soluție pedepsirea neapărat, ci trebuie să învățăm să acordăm sprijin, să nu trecem nepăsători, să nu ne prefacem că nu vedem semnele și să lăsăm să treacă timpul astfel încât situația să se agraveze”, a mai spus Ramona Dabija.

Cum este pedepsită deținerea de droguri pentru consum propriu

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Constanța, îmbrăcați în civil, l-au văzut pe Wiz Khalifa, în timpul concertului susținut, în 14 iulie, pe scena festivalului ”Beach, Please”! din Costinești, că fumează o țigară artizanală. După ce a ieșit de pe scenă, l-au percheziționat și au găsit asupra lui un joint întreg și un altul fumat parțial, plus alte câteva grame de canabis.

Rapperul american a fost dus de polițiști și jandarmi în fața procurorilor DIICOT din Constanța, care l-au audiat, alături de alte două persoane din stafful lui.

Anchetatorii au percheziționat camera care i-a fost pusă la dispoziție de organizatorii festivalului  și au verificat mașinile cu care a mers de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu la festivalul din Costinești.

În final, anchetatorii l-au lăsat să plece pe Wiz Khalifa, fără a lua vreo măsură preventivă.

Dosarul rapperului Wiz Khalifa este pe masa procurorilor DIICOT Constanța, care îl acuză pentru deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Legea 143/ 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri prevede, la articolul 4:

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Pedepse mai mari sunt pentru punerea la dispoziție, ”cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri”. Cei care comit astfel de fapte nu mai pot scăpa cu amendă, ci riscă pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Consumul de droguri nu este incriminate de Legea 143/2000, dar deținerea pentru consum propriu se pedepsește. Legea permite astfel pedepsirea consumatorului, indirect, prin deținere.

Cine este Wiz Khalifa

Cameron Jibril Thomaz, cunoscut sub numele de scenă Wiz Khalifa, este un rapper american care a lansat mai multe albume și single-uri de succes, a fost nominalizat pentru Premiile Grammy și a jucat în câteva seriale și filme, inclusiv într-o comedie alături de Snoop Dogg.

Rapperul american acuzat după concertul de la festivalul din Costinești, unde a fumat un joint pe scenă, apoi a fost găsit cu canabis asupra lui, este un artist cunoscut nu doar pentru muzica sa, dar și pentru promovarea propriului brand de marijuana, Khalifa Kush (KK).

Cunoscut pentru consumul de marijuana, Wiz Khalifa face frecvent referire în versurile melodiilor sale la acest drog și a vorbit în multe interviuri despre faptul că fumează zilnic canabis.

În 2014, Wiz Khalifa a fost oprit la un punct de control de pe aeroportul El Paso din Texas, unde se afla pentru un concert, și a fost acuzat de posesie de droguri. Arestat atunci de autorități, Khalifa a pledat vinovat și a primit doar o amendă de 500 de dolari.

Interviul integral cu șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, la Gândul Exclusiv:


CITEȘTE ȘI:

Justiția Alinei Gorghiu l-a făcut scăpat pe rapperul Wiz Khalifa, după ce a fumat cannabis pe scena festivalului „Beach, please”

Tudorel Toader după cazul Khalifa: Se impune consacrarea unor noi INFRACȚIUNI, constând în consumul în locuri publice

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și