Prima pagină » Actualitate » De la șefă de promoție la Politehnică la DOCTORAT în SUA. Pasiunea pentru fizică i-a schimbat viața: „Unde este inginerie nucleară, este și excelența”

De la șefă de promoție la Politehnică la DOCTORAT în SUA. Pasiunea pentru fizică i-a schimbat viața: „Unde este inginerie nucleară, este și excelența”

Perseverență, dăruire, cunoaștere, voință și multă, multă muncă. Sunt câteva dintre calitățile în jurul cărora este construită povestea Anei-Maria Popa, o tânără absolventă a Universității Naționale Politehnica din București, care impresionează prin realizările sale academice și prin implicarea în proiecte de impact global. Anul acesta, Ana-Maria a fost acceptată să-și continue studiile doctorale la Texas A&M University, o realizare care marchează un nou început în cariera sa.

Ana-Maria Popa a fost șefă de promoție și am primit premiul de excelență Mihnea Constantinescu în cadrul festivității de absolvire pentru activitățile pe care le-am desfășurat.

Recent înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, povestea Anei-Maria este una despre curaj, ambiție și determinare.

„Mi-am împachetat câteva vise într-o valiză și am pornit către București”

Drumul nu a fost unul ușor pentru interlocutoarea noastră. A știut însă să răzbată printre provocări și să-și rescrie povestea, așa cum a simțit și cum și-a dorit. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Ana-Maria Popa s-a născut în Republica Moldova, iar de la vârsta de cinci ani a rămas în grija bunicilor. Situația dificilă a anilor 2000 a privat-o de prezența maternă, iar acest impas a făcut-o să lupte mai mult.

Dorința de a reuși a fost mare, astfel că la vârsta de 16 ani a trecut Prutul și s-a mutat în România, unde și-a început studiile la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București.

„Ca sutele de mii de copii din România și Republica Moldova, am rămas în grija bunicilor de la vârsta de 5 ani. Situația dificilă a anilor 2000 ne-a răpit ceea ce era mai prețios – dragostea de mamă, pentru a putea supraviețui. Bunica și mama, două femei puternice, au fost stâlpii care m-au ghidat în viață. Dacă tatăl meu nu m-ar fi abandonat și mama nu ar fi plecat în străinătate, nu cred că dorința mea de a reuși ar fi fost la fel de puternică.

Am crescut la sat, și deși nu aveam acces la multe, am încercat să fac lupte, pian, acordeon și să-i încânt pe consăteni cu vocea mea pe la concerte. Dorința de a reuși a fost mare, așa că la 16 ani am decis să plec în România, iar ai mei nu puteau fi decât fericiți. Mi-am împachetat câteva vise într-o valiză și am pornit către București, unde am început studiile la Colegiul Național “Iulia Hasdeu”.

Nu aveam de unde să știu că o să îndrăgesc fizica atât de mult. Doamna Maria Ioniță, profesoara de fizică, o fire impunătoare, a reușit să-mi inspire dragostea pentru această știință și m-a încurajat să privesc către facultăți cu o pondere mai mare de acest subiect. În liceu am fost implicată în diverse activități, iar pentru că majoritatea colegilor vorbeau despre Politehnica București, am decis să văd ce mi se potrivește.”

„Deși nu este un domeniu ușor, este cu siguranță extrem de frumos și plin de satisfacții”

De-a lungul anilor de facultate, a fost șefă de grupă și a participat la numeroase conferințe, sesiuni de comunicări științifice și workshopuri naționale și internaționale.

Anul acesta a absolvit facultatea în calitate de șefă de promoție, iar în cadrul festivității de absolvire a primit premiul de excelență „Mihnea Constantinescu.”

Parcursul academic al Anei-Maria a fost completat de premii naționale și internaționale – la Conferința Internațională a Studenților CERC, în 2021, a obținut Premiul I la secțiunea „Matematică aplicată în inginerie” cu lucrarea „Analiza topologică a datelor în rețele”, pe care a realizat-o în colaborare cu studentul Costin Laurențiu Toma.

În 2024 a obținut premiul I la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București la Secțiunea „Producerea energiei electrice în CTE și CNE” cu lucrarea „Măsurarea concentrației de radon în aerul din spațiile închise din Politehnica București.”

„Am fost admisă pe locurile românilor de pretutindeni și mi-am ales specializarea Energetică și Tehnologii Nucleare încă din primul an, fiind singura mea opțiune în toți acești ani, fără să știu cât de mult mă va influența această alegere.

Am avut parte de oportunități unice, profesori care au văzut în mine mai mult decât îmi permiteam eu să văd și m-au încurajat să fac cât mai mult. Această specializare este deosebită atât prin materiile studiate, cât și prin profesorii săi.

Am avut parte de profesori devotați excelenței, care și-au desfășurat activitatea cu pasiune și dedicație. Deși nu este un domeniu ușor, este cu siguranță extrem de frumos și plin de satisfacții. Din primul an de licență am fost șef de grupă până în anul 4 inclusiv. Am participat la conferințe, sesiuni de comunicări științifice studențești și workshopuri.” 

„Am muncit din greu și anul acesta am cules roadele”

Descoperirea pasiunii pentru fizică i-a schimbat viața Anei-Maria. Profesoara Maria Ioniță i-a insuflat dragostea pentru această știință, iar tânăra a decis să își continue studiile la Universitatea Națională Politehnica din București, specializarea Energetică și Tehnologii Nucleare.

„Am fost acceptată pentru a-mi continua studiile doctorale la Texas A&M University. Ceea ce părea un vis a devenit realitatea mea. Domeniul nuclear este vast și nu are aplicații doar în energetică; frumusețea lui se lărgește pe măsură ce aprofundezi cunoștințele.

Reactoarele Modulare Mici, Reactoarele Modulare Avansate și Microreactoarele prezintă un interes deosebit pentru mine. Îmi doresc să contribui la aceste proiecte, să accelerăm activitatea și să oferim lumii tot ce este mai bun. Pentru că acolo unde este inginerie nucleară, acolo este și excelența. 

Cu siguranță nu uit nici de România, iar legăturile mele cu această țară nu se opresc aici. Îmi doresc să continui să colaborez atât cu foștii mei profesori, cât și cu colegii care, unii dintre ei, vor implementa proiectul reactoarelor modulare mici în România. Acest doctorat este doar începutul unei frumoase colaborări între Statele Unite și România.”

„Războiul din Ucraina m-a impresionat profund și m-a motivat să ajut prin voluntariat”

Pe lângă activitățile academice, Ana-Maria s-a implicat și în numeroase proiecte de voluntariat. Războiul din Ucraina a avut un impact profund asupra ei, determinând-o să ofere suport și ajutor refugiaților.

Ulterior, a participat la cursul „Lives not grades”, destinat identificării crizelor comunității ucrainene, dezvoltând proiectul Bioflare.

„Pe lângă activitățile științifice, am fost și voluntar în diverse proiecte desfășurate în Politehnica și nu numai. Războiul din Ucraina m-a impresionat profund și m-a motivat să ajut prin voluntariat. Alături de conducerea căminelor Politehnicii, i-am cazat și le-am oferit o masă caldă refugiaților ucraineni.

Această acțiune nu s-a oprit aici, 2 ani mai târziu sunt implicată în proiectul Bioflare, realizat prin intermediul cursului “Lives Not Grades” de la University of Southern California, având scopul de a identifica crizele cu care se confruntă această comunitate, în special lipsa gazului pentru gătit, problemă identificată de echipa mea. Pentru mulți ucraineni, gazul a devenit un lux, iar dorința de a face mai mult pentru această comunitate m-a dus în Ucraina în martie pentru a discuta direct cu cei afectați”, povestește interlocutoarea.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Ana-Maria vorbește fluent română și rusă, ceea ce a facilitat comunicarea cu refugiații ucraineni, mergând în Ucraina pentru a discuta direct cu cei afectați și pentru a găsi soluții concrete la problemele lor.

Viitoarea cercetătoare își propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor modulare mici și avansate, reprezintând un exemplu de excelență și dedicare.

Povestea ei este o sursă de inspirație pentru tinerii din România și nu numai, demonstrând că, prin muncă și perseverență, orice vis poate deveni realitate. Ana-Maria Popa urmărește întotdeauna excelența în activitățile pe care le desfășoară, iar înscrierea în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” recunoaște performanțele și contribuția excepțională în domeniul cercetării.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

 

CITIȚI ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și