De necrezut! Cât costă un apartament de 2 camere, într-un bloc cu „bulină roșie”, acum, la început de 2023

Publicat: 07 01. 2023, 11:32

Blocurile cu „bulină roșie”, așa cum sunt cunoscute clădirile cu risc seismic ridicat, continuă să reprezinte o problemă în România.

Până când autoritățile locale nu vor face mai mult pentru consolidarea acestor clădiri, riscul la care se expun cei carer locuiesc în astfel de blocuri continuă să fie unul uriaș în cazul unui seism, fie el și unul de magnitudine medie.

Cu toate acestea, mulți români continuă să vândă sau chiar să cumpere imobile situate în astfel de clădiri.

Câteva exemple vin din județul Prahova. Aici, zeci de clădiri sunt în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Potrivit ISU Prahova, 90 de clădiri din Ploiești au nevoie urgentă de consolidare, dar situația este la fel de îngrijorătoare și în alte localități din județ, precum Câmpina, Azuga, Plopeni, Urlați sau Vălenii de Munte.

Cu toate acestea, pe site-urile de imobiliare sunt scoase la vânzare destul de multe apartamente situate în clădiri degradate, iar prețurile sunt, în mod evident, sub media pieței.

Un apartament cu 3 camere, în Câmpina, într-un bloc cu bulină roșie, în suprafață de 60 mp costă, spre exemplu, 35.000 de euro. Cu toate facilitățile, informează observatorulph.ro.

Apartamente chiar și la 25.000 de euro

Există exemple și în reședința de județ, Ploiești. Tot într-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic, a fost scos la vânzare un apartament cu două camere la doar 25.000 de euro, dar neutilat.

„Vând apartament 2 camere in Ploiești , zona Nord, strada Cameliei ,etaj 8, fără îmbunătățiri in bloc cu bulina ! Blocul are lift nou, funcțional , iar vecinii sunt liniștiți ! Apartamentul are balcon mare și dispune de cititoare de apă si căldură. Suprafața utila este de 45,6 m pătrați. Prețul: 25.000 euro!”, sună anunțul de pe un site specializat.

Diferența de cost între un apartament aflat într-un bloc cu bulină roșie și unul, chiar dacă într-un bloc cu 10 etaje și an de construcție 1977, însă fără risc din punct de vedere seismic, se dublează. Spre exemplu, tot în Ploiești, în Piața Mihai Viteazul, o proprietate de 51 mp suprafață utilă, recent renovată, din spusele proprietarului, se ridică la 51.000 de euro.

Dacă vorbim despre apartament cu trei camere, în Câmpina, prețul poate fi și de 35.000 de euro. Asta înseamnă o locuință cu suprafață utilă de 60 mp, complet utilată, etaj 6/10, dar într-un bloc finalizat în 1970 și încadrat în clasa I de risc seismic.  Se schimbă lucrurile când vorbim despre un apartament tot de trei camere, tot în suprafață de 60 mp, complet renovat, mobilat și utilat, însă într-un bloc sigur din punct de vedere al riscului la cutremur. Prețul, pe site-urile de anunțuri, este de 87.000 de euro, mai arată sursa citată.