Zahărul, unul dintre produsele cele mai consumate de români începe să devină un produs de lux în urma scumpirilor exagerate din ultima vreme.
Până la ieftinirea produselor de bază din August, prețurile par că au luat-o razna pe rafturile supermarketurilor, în contextul în care puterea de cumpărare a românilor scade pe zi ce trece din cauza inflației.
Cea mai mare creștere s-a înregistrat la zahăr, 62%. Astfel, o pungă de 1 kg de zahăr Diamant a ajuns să coste 8,35 de lei la raft.
Această creștere galopantă a prețurilor se datorează inflației, dar și pentru faptul că Ucraina a blocat exporturile până pe 15 septembrie. Vestea a venit ca un „trăsnet” pentru țara noatră, deoarece suntem cel mai mare importator de zahăr din Ucraina.
Conform datelor de anul trecut, țara noastră a importat 85.000 de tone de zahăr în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Această cantitate reprezintă aproximativ o treime din volumul total al importurilor de zahăr la nivelul Uniunii Europene.
Guvernul a luat în considerare produsele de bază din coșul zilnic, iar ministrul Agriculturii, în calitate de inițiator, a prezentat cifrele privind creșterea prețurilor pe care s-a bazat proiectul de ordonanță.
Aceste cifre provin de la Institutul Național de Statistică și reflectă procentul de creștere al prețurilor alimentelor la sfârșitul anului trecut.
Astfel, cea mai mare creștere s-a înregistrat la zahăr, cu 62%, urmat de ulei cu o creștere de 43%, cartofi cu 40%, unt cu 39% și făină cu 34%. Pe o perioadă de trei luni, 14 alimente vor avea adaosul comercial plafonat.
Această măsură are scopul de a limita creșterea prețurilor la aceste produse esențiale pentru consumatorii români.