Prima pagină » Actualitate » De Rusalii, oamenii din județul Bistrița-Năsăud respectă cu sfințenie „înstruțatul boului”. Ce reprezintă această sărbătoare veche de sute de ani

De Rusalii, oamenii din județul Bistrița-Năsăud respectă cu sfințenie „înstruțatul boului”. Ce reprezintă această sărbătoare veche de sute de ani

De Rusalii, oamenii din județul Bistrița-Năsăud respectă o sărbătoare agrară veche de sute de ani: „înstruțatul boului”. Animalul e împodobit cu flori și fugărit de fecior pe ulițele satului, iar fetele trebuie să-l atingă pentru a-și cunoaște ursitul.

Obiceiul are legătură cu miturile legate de trezirea la viață a naturii, fertilitatea și belșugul roadelor de pe câmp.

Așa cum e tradiția păstrată din străbuni, în ziua de Rusalii, feciori din satul bistrițean Figa, îmbrăcați în straie populare, se adună și împodobesc un bou tânăr cu o coroană de flori și panglici colorate.

Nici fetele nu se lasă mai prejos. Îmbrăcate în frumoasele costume tradiționale, își fac una alteia curaj pentru cele ce urmează. Ele trebuie să atingă boul împodobit, dacă vor să se mărite în acest an.

Alaiul conduce boul înstruțat pe ulițele satului până în fața bisericii, apoi animalul e fugărit la vale. Cele mai curajoase fete îi ies în cale, să îl atingă, după cum cere tradiția.

Alți feciori din public ies cu găleți de apă și udă paparudele, personaje împodobite cu ramuri verzi care semnifică fertilitatea, dar și belșugul de pe ogoare.

Obiceiul datează din era precreștină, când era de fapt o sărbătoare a fertilității, închinată zeiței romane Cybele (zeița naturii și a fertilității). Ulterior, sărbătoarea a împrumutat simboluri creștine, inclusiv cununile de flori în formă de cruce, potrivit TVR.

Câțiva spectatori și-au spus părerea despre acest eveniment:

  • „N-am văzut niciodată, suntem prima dată, încă mai persistă un obicei care ar trebui să continue”;
  • „Am revenit și din ce în ce este tot mai frumos și mai multă lume;
  • „Foarte important că-i o tradiție a satului de sute de ani și fiecare an are frumusețea în organizare”.

În Bistrița-Năsăud, obiceiul e păstrat și în comuna Căianu Mic, dar pentru a doua zi de Rusalii.

FOTO – Captură video: TVR

Citește și