De unde s-ar putea vedea cel mai bine norul radioactiv de la Zaporojie. Ce stație supraveghere a radioactivităţii a dedectat Cernobîl și Fukushima

De unde s-ar putea vedea cel mai bine norul radioactiv de la Zaporojie. Ce stație supraveghere a radioactivităţii a dedectat Cernobîl și Fukushima
Publicat: 06/07/2023, 16:49
Actualizat: 06/07/2023, 17:05

Norul radioactiv care ar putea rezulta în urma unei catastrofe provocate de un accident nuclear la centrala Zaporojie, Ucraina, s-ar putea vedea cel mai bine de pe Vârful Toaca, Masivul Ceahlău, județul Neamț, România, ne informează preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Laurenţiu Alexandru Păştinaru. Abia apoi, el va fi înregistrat de staţiile de supraveghere a radioactivităţii mediului de la Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj. Staţia de pe Vârful Toaca a fost prima care a detectat primele semne de radioctivitate în cazurile accidentelor de la Cernobîl şi Fukushima. În 1986, în urma catastrofei de la Cernobîl, populația civilă din Moldova a fost ultima informată, deși erau îndopați cu iod de mai bine de o lună de zile, ulterioară accidentului.

Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear la Centrala Zaporojie, din Ucraina, ar fi înregistrate la Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine.

Cernobîl şi Fukushima, detectate de pe Toaca

Stația Toaca este cea mai apropiată de graniţa de nord a României, a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru. Oficialul a precizat că în prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri. Potrivit statisticilor, la Staţia de pe Vârful Toaca au fost detectate primele semne de radioctivitate în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

România are nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Prima care va înregistra date relevante în cazul unui accident la Zaporijie este stația de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, staţia Toaca a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri, a spus preşedintele ANPM.

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

Zaporojie nu ar fi minată

Rusia şi Ucraina s-au acuzat marţi reciproc că plănuiesc sabotaje şi atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, care are şase reactoare şi care a fost ocupată de Rusia la scurt timp după lansarea invaziei din februarie 2022.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă miercuri că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul, citând informaţii clasificate militare, de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei, informează news.ro.

Citiți și: Ce trebuie să facă românii în cazul unui pericol nuclear iminent. Ce spune Raed Arafat

LIVE UPDATE | Ziua 497 de război: Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unui atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie

LIVE | Ziua 458 de război: Ucraina afirmă că Rusia intenţionează să simuleze un ACCIDENT la centrala nucleară Zaporojie

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri