Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, vor fi prezenți, vineri, de la ora 15.00, la evenimentul care va oficializa includerea României pe lista țărilor ai cărei cetățeni nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite. Începând cu data de 1 aprilie 2025, spun surse guvernamentale, românii vor putea circula fără vize în SUA.
Decizia vine ca urmare a consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și ca o recunoaștere a eforturilor depuse de Guvernul României pentru îndeplinirea criteriilor de includere în Programul Visa Waiver.
Vineri, România va face parte, oficial, din Programul Visa Waiver, mecanism prin care românii vor putea călători nestingheriți în SUA, fără să mai aibă nevoie de viză. Criteriile pe care țara noastră le-a avut de îndeplinit au necesitat o serie de măsuri pe care guvernul de la București le-a impus pentru acestui rezultat. Este vorba despre scăderea ratei de refuz la 2,61% care a fost realizată cu ajutorul campaniei inițiate de Guvernul României: “Calificăm România în Programul Visa Waiver” prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/.
O altă măsură a fost aceea prin care guvernul a susținut și încurajat angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, să obțină orice tip de viză SUA. În acest sens, în septembrie 2023, au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le-a fost acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.
Criteriile tehnice de securitate, de asemenea, au fost foarte importante în acest demers.
„1. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei
MAI, împreună cu DHS, a stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform);2. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System – Global) La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.
3. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române
În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie;4. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie
Legea nr. 174/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, adoptată în iunie 2024, a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate;5. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA
Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți” , după cum rezultă din informațiile oficiale.
Un eveniment oficial este programat, vineri, și la Washington, D.C., pentru a marca includerea României în Programul Visa Waiver. Aici vor fi prezenți oficialii americani ai Departamentului pentru Securitate internă şi Departamentului de Stat, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Washington.
CITEȘTE ȘI: