Cum pot fi stâlpii de pe stradă ILUMINAȚI din pașii pietonilor. Soluția revoluționară a doi elevi care s-au gândit la orașele viitorului

Publicat: 17/11/2024, 09:00

Doi elevi talentați au creat o tehnologie de conversie a energiei cinetice generate de pașii pietonilor în energie electrică, un proiect care nu doar valorifică resursele regenerabile, ci și contribuie la dezvoltarea soluțiilor verzi. Este o poveste despre inteligență, muncă, inovație și creativitate. Timișoara devine astfel epicentrul inovației sustenabile în România prin intermediul proiectului EcoStep Energy Plate, ai cărui autori sunt Lucas Petric și Daria Danci.

Tehnologia EcoStep folosește plăci echipate cu generatoare piezoelectrice care transformă presiunea generată de pașii pietonilor în energie electrică.

Inovația nu se oprește însă aici! Folosind materiale durabile și integrate cu inteligență artificială (AI), sistemul optimizează eficiența energetică, monitorizând în timp real starea plăcilor și trimite alerte în cazul unor probleme tehnice.

Ceea ce înseamnă că atât iluminatul stradal, cât și stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice ar putea beneficia de energie sustenabilă și regenerabilă, reducând dependența de sursele de energie convenționale și limitând emisiile de carbon.

„Această inițiativă reprezintă o soluție revoluționară în domeniul mobilității urbane verzi”

Tehnologia EcoStep folosește plăci echipate cu generatoare piezoelectrice care transformă presiunea generată de pașii pietonilor în energie electrică.

Soluția a venit de la echipa formată din elevii Nicola Daria Danci și Lucas Mihai Petric, care au fost îndrumați de profesoara Lavinia Enache, de la Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti din Timișoara. Echipa a fost constituită în urma participării la Concursul Internațional de Antreprenoriat Vocathlon 2023, desfășurat în Turcia.

”În cadrul acestui concurs, Daria a obținut o mențiune, iar Lucas a fost onorat cu premiul I, datorită ideilor lor inovatoare de afaceri sustenabile. După succesul remarcabil obținut, echipa a continuat să se implice în diverse competiții, moment în care a luat naștere și proiectul de referință EcoStep Energy Plates.

Această inițiativă reprezintă o soluție revoluționară în domeniul mobilității urbane verzi, îmbinând tehnologia de ultimă oră cu imperativul sustenabilității în mediul urban„, a spus pentru Gândul coordonatoarea Lavinia Enache.

„Grație inteligenței artificiale, sistemul optimizează generarea de energie”

Profesoara Lavinia Enache a explicat cum funcționează acest mecanism, în care plăcile inteligente sunt instalate strategic pe trotuare și alte suprafețe pietonale, pentru a genera energie electrică din presiunea exercitată de pașii pietonilor.

Energia mecanică este transformată eficient în energie electrică, care poate fi stocată în baterii sau utilizată direct pentru alimentarea dispozitivelor locale, precum iluminatul stradal sau semafoarele. Grație inteligenței artificiale (AI), sistemul optimizează generarea de energie, monitorizează utilizarea și întreținerea și contribuie astfel la îmbunătățirea infrastructurii orașelor inteligente.

Cu această idee inovatoare, echipa s-a înscris în Concursul Național Bursa SAB 2024, unde au creat un prototip inovator al proiectului, expus ulterior în cadrul Salonului Auto București. Proiectul a fost onorat cu Premiul Special Bursa SAB, oferindu-le totodată oportunitatea de a discuta despre viitorul proiectului cu numeroase personalități din mediul de afaceri și politic autohton”, a detaliat profesoara de la Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti din Timișoara.

Pe viitor, echipa își propune să dezvolte și să implementeze acest proiect în cât mai multe zone cu trafic pietonal intens, mai întâi printr-un program pilot în Timișoara, apoi și în alte orașe din țară.

Echipa intenționează să colaboreze cu universități, instituții de cercetare și companii din sectorul tehnologic și energetic pentru a beneficia de expertiza și resursele necesare pentru dezvoltarea proiectului. Parteneriatele strategice pot facilita atât inovarea, cât și expansiunea la scară largă”, a mai spus Lavinia Enache.

Implementarea tehnologiei EcoStep ar plasa România alături de aceste metropole progresiste

Cei doi elevi participă activ la competiții naționale și internaționale de profil. Anul trecut, Lucas a obținut Premiul I la Youth Business Summit, iar Daria a primit mențiune la Concursul de Antreprenoriat Vocathlon, fiind apreciați atât de colegi, cât și de antreprenori și lideri de opinie din domeniul sustenabilității.

Orașe europene precum Amsterdam și Copenhaga sunt pionieri ai inovațiilor verzi și lideri în testarea soluțiilor care reduc poluarea și consumul de resurse.

Implementarea tehnologiei EcoStep ar putea plasa România alături de aceste metropole progresiste, marcând un pas important în eforturile de reducere a amprentei de carbon la nivel urban, dar și de susținere a tranziției către un viitor sustenabil, așa cum se dorește.

Sistemul EcoStep nu doar că transformă energia cinetică a pașilor în energie electrică, ci colectează și date valoroase despre eficiența energetică și utilizarea infrastructurii.

Astfel, pe termen lung, sistemul devine tot mai eficient și durabil, iar autoritățile locale pot folosi datele colectate pentru a lua decizii informate în ceea ce privește gestionarea resurselor și alocarea lor în funcție de necesitățile orașului.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Elevii timișoreni s-au înscris în campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României,” desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României. Campania își propune să identifice și să promoveze tinerii care, prin creativitatea și talentul lor, pot contribui la un viitor mai bun pentru România.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Fie că vorbim despre excelență academică, despre performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA mongolei îndrăgostite de România care îi ajută pe copii să facă rapid calcule de milioane. ”Le dă credința că sunt buni la matematică”

POVESTEA primului copil care a trecut toate nivelurile de SOROBAN. Cum l-a ajutat pe Filip aritmetica mentală japoneză în recuperarea creierului

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Sondaj cu o săptămână înainte de alegeri: Ciolacu şi Simion merg în turul 2. Ciucă,...
Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Stop la retragerea de numerar. Schimbare la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
Cum scapi rapid de mucegai. Cea mai rapidă și ieftină metodă
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Augusto Pinochet, dictatorul brutal al Chile susținut de Washington. „Regret și sufăr aceste pierderi, dar...