DECIZIA Comisiei Europene privind sistemul de plafonare a prețului gazelor. Planul va fi aplicat din luna mai

Publicat: 02 04. 2023, 10:35
Actualizat: 02 04. 2023, 10:36
Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina.

Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a preţului gazelor la toate centrele sale de tranzacţionare din Uniunea Europeană, începând cu luna mai. Măsura este luată pentru a preveni potenţialele distorsiuni ale pieţelor energetice europene. Reamintim că țările UE au convenit asupra plafonului în decembrie, după discuţii îndelungate privind temperarea preţurilor gazelor, care au atins niveluri record după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina.

În plus, Comisia a declarat că ”mecanismul său de corecţie a pieţei” se va extinde şi la instrumentele derivate legate de tranzacţionarea în toate celelalte huburi din UE ,de la 1 mai, potrivit informațiilor Reuters.

Executivul UE mai susține că această măsură va oferi un scut şi mai larg împotriva preţurilor ridicate şi volatile ale gazelor. Mecanismul plafonului este conceput pentru a fi temporar, aplicabil până în ianuarie 2024.

Discuţii îndelungate privind temperarea preţurilor gazelor

Experții CE susțin că acest lucru limitează preţul la care poate fi tranzacţionat gazul, dar plafonul poate fluctua odată cu preţurile globale ale GNL, un sistem conceput pentru a se asigura că ţările UE pot licita în continuare pentru gaze pe pieţele globale.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, afirma  șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European în octombrie 2022.

Aceasta a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat Ursula von der Leyen în discursul din PE.

Rusia a redus livrările de gaze spre Europa după invazia sa în Ucraina

Între timp, UE a adoptat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite.

Însă, în condiţiile în care preţul gazelor este în continuare la un nivel record, multe state UE spun că aceste măsuri nu merg suficient de departe.

 

CITIȚI ȘI:

Liderii europeni vor discuta despre plafonarea prețurilor la gaze pentru generarea de energie electrică