Decizie CEDO: Mesajele private ale partenerului pot fi utilizate în procesul de divorț
Mesajele private pot fi folosite, ca dovezi de infidelitate, într-o procedură de divorţ, chiar dacă sunt procurate ilegal, a decis marți, 7 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Însă, divulgarea mesajelor trebuie să aibă efecte ″limitate″ asupra vieţii private, a stabilit instanța europeană.
Curtea a luat în considerare cazul unei femei spaniole ce s-a plâns că fostul ei soţ portughez nu a fost condamnat de justiţia din ţara lui după ce el a folosit în procesul de divorţ schimburi de mesaje ale ei cu bărbaţi pe website-uri de dating, pe vremea când încă erau căsătoriţi.
Căsătorit din 2001, cuplul, care locuia între Spania și Portugalia, văzuse relațiile lor deteriorându-se, iar fiecare dintre soți a deschis în 2011 în țara lor o procedură de divorț. Acest lucru a fost pronunțat în cele din urmă în Spania, unde instanțele au acordat custodia copiilor mamei, cu drept de vizită la soț.
În cadrul procedurilor civile inițiate în Portugalia, în special pentru împărțirea autorității părintești, acesta a relatat mesajele pe care le-a recuperat de pe site-ul de întâlniri. Soția sa a depus apoi o plângere penală în Portugalia pentru încălcarea secretului corespondenței, plângere la care nicio instanță portugheză nu a acționat.
Nicio încălcare a confidențialității cu privire la corespondență
În hotărârea sa, CEDO s-a pronunțat în favoarea instanțelor portugheze, considerând în special că „efectele dezvăluirii mesajelor în litigiu asupra vieții private a reclamantului erau limitate”, în măsura în care „erau dezvăluite doar în cadrul procedurilor civile” la care publicul are acces „restricționat”.
În plus, mesajele în cauză „nu au fost examinate în mod concret”, întrucât Curtea Familiei de la Lisabona nu s-a „pronunțat asupra fondului cererilor formulate de soț”, argumentează Curtea, care a concluzionat prin nerespectarea articolului 8 din Convenția europeană a drepturilor omului (dreptul la respectarea vieții private și a corespondenței).
În Romania, peste 20.000 de familii au divorțat numai anul trecut, cu 12% mai multe decât în 2019. Unul dintre principalele motive care a dus la separarea cuplurilor a fost infidelitatea, iar internetul a fost una dintre uneltele folosite de oameni pentru a cunoaște alți potențiali parteneri chiar dacă se aflau într-o căsnicie.