Prima pagină » Actualitate » Decizie controversată în UE: Milioane de români sunt afectați / Propunerea a fost făcută de Danemarca

Decizie controversată în UE: Milioane de români sunt afectați / Propunerea a fost făcută de Danemarca

Decizie controversată în UE: Milioane de români sunt afectați / Propunerea a fost făcută de Danemarca

Propunerea care va pune pe jar Europa, cu milioane de români afectați de această măsură. Danemarca, prin Ministerul Sănătății, a cerut modificarea ordinii de zi a reuniunii miniștrilor Sănătății din UE, programată pentru 21 iunie. Nordicii vor interzicerea aromelor din produsele cu nicotină, inclusiv pliculețele de nicotină.

Se întâmplă totul înainte de revizuirea oficială a Directivei Produselor din Tutun (TPD 2).

Scandal uriaș la Bruxelles

EPSCO (acronimul de la Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Afaceri ale Consumatorilor) se pregătește să dezbată o inițiativă considerată controversată de interzicere a aromelor din produsele cu nicotină, inclusiv pliculețele de nicotină.

Danemarca vrea interzicerea acestor produse, anticipând revizuirea Directivei Produselor din Tutun.

Totuși, mulți critică această inițiativă, considerând că nu respectă procesul legislativ transparent și bazat pe dovezi științifice, așa cum cere Comisia Europeană.

Fost director la Action on Smoking and Health (ASH), din Marea Britanie, Clive Bates, în prezent consultant independent în sănătate publică, a criticat propunerea Danemarcei. El precizează că „măsurile pripite și fără fundament științific pot avea consecințe devastatoare. Nu ar trebui să reglementezi în grabă astfel de chestiuni, făcând gesturi populiste ieftine, când de fapt sunt vieți în joc”​​.

Anual, mai bine de 700.000 de europeni mor din cauza fumatului. Astfel, la momentul actual, orice reglementare luată în grabă poate avea efecte teribile, inclusiv de subminare a eforturilor de reducere a numărului deceselor.

Experții subliniază că reglementările trebuie să fie bine fundamentate și să includă consultări publice și evaluări științifice riguroase pentru a asigura protecția sănătății publice pe termen lung.

Efectul direct al unor decizii greșite poate fi blocarea progresului de până acum în reducerea bolilor asociate fumatului, precum și creșterea numărului de fumători și a cheltuielilor bugetare pentru tratarea acestor boli.

CITEȘTE ȘI:

Fumatul, interzis minorilor în spații publice. Ce SANCȚIUNI prevede proiectul legislativ adoptat de Senat

Elevii nu vor mai avea voie cu TELEFOANE la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier!

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și