Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au decis, luni, că pensiile vor crește de anul viitor cu doar 8%. Astfel, creșterea nu va respecta legea care impune majorarea cu 40%.
Alocațiile vor crește cu 20%, de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă un plus de 24 de lei lunar. Prin urmare, nu vor fi dublate de la 150 lei la 300 de lei, așa cum prevedea legea.
Următoarea etapă de majorare a fost stabilită de guvernanți peste 1 an și jumătate, adică de la 1 iulie 2022, informează Antena 3.
Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc -plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent”, informează INS.
PPensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.454 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,9% (comparativ cu 51% în trimestrul precedent).
O modificare în Codul Fiscal, prin care sunt permise sponsorizări mai mari din partea companiilor pentru combaterea noului coronavirus, recunoscute în deducerea din profitul impozabil, a rămas în aer după ce foștii parlamentari nu și-au găsit timp de o jumătate de an să o voteze.
În cazul fondurilor sau bunurilor oferite de persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în registrul entităților/ unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Conform legii 227/2015, cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private pot fi scăzute, în cuantum maxim de 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din profitul brut datorat, înainte de calcularea impozitului pe profit.
Modificarea Codului Fiscal, încă neaprobată de către Parlament, prevede anularea plafonului impus sponsorizărilor, dacă destinația acestora vizează combaterea Covid -19.
Inițiativa de modificare a Codului Fiscal apare în contextul în care cetățenii și companiile private au sponsorizat numeroase instituții publice implicate direct în combaterea pandemiei.