Magistrații Curții Constituționale din Malta decid azi dacă îl vor extrăda pe Prințul Paul al României. Judecătorii au hotărât însă că vor ține cont de prevederile CEDO, ce vizează drepturile lui Paul al României în penitenciarele din România
Curtea Constituțională a decis că instanțele penale, ce se ocupă de cazul de extrădare a Prințului Paul, trebuie să ia în considerare aspecte privind drepturile omului și orice acțiune contrară este atât incorectă, cât și o încălcare a legislației europene.
Luna trecută, instanța penală a acordat extrădarea Prințului Paul. În momentul în care au contestat cererea de extrădare în instanța penală, avocații lui Paul al României au demarat o acțiunea la Curtea Constituțională.
Decizia, fără precedent, a Curții Constituționale din Malta, va avea un impact și asupra viitoarelor cazuri de mandat european de arestare, în ceea ce privește aspecte legate de drepturile omului.
Cei trei judecători au declarat că este incorect să se susțină că instanțele penale nu au autoritatea de a evalua dacă extrădarea ar încălca drepturile fundamentale ale unei persoane, cum ar fi protecția împotriva tratamentelor inumane sau degradante.
Acest subiect a constituit, dintotdeauna, o problemă controversată în cazurile de extrădare, avocații apărării susținând, adesea, că clienții lor se confruntă cu riscuri semnificative dacă sunt returnați în statul solicitant.
Din acest punct de vedere, instanțele penale au susținut, dintotdeauna, că nu au competența de a aborda aceste preocupări legate de drepturile omului, ceea ce a condus la proceduri separate ale Curții Constituționale de a opri extrădările.
Hotărârea Curții Constituționale clarifică faptul că ignorarea acestor drepturi încalcă legislația europeană, inclusiv Carta UE a Drepturilor Fundamentale ale Omului, care interzice extrădarea către state în care persoanele ar putea fi pedepsite cu moartea, tortură sau tratament inuman.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, într-o postare pe Facebook, că la Curtea Constituțională din Malta sunt judecate presupuse încălcări ale drepturilor omului din cauza condițiilor din penitenciarele din România.
„Au fost prezenți, ca martori, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. Au dat detalii despre condițiile din penitenciarele din România. Despre faptul că sunt la nivelul standardelor impuse de CEDO și nu sunt încălcate în niciun mod drepturile omului.Realitatea este clară: în ultimii ani, au fost făcute îmbunătățiri considerabile în sistemul penitenciar, iar României nu i-au mai fost refuzate predări din cauza condițiilor din penitenciare.”, a precizat ministrul Justiției